Irlantilainen tanssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Irlantilastanssijat Pyhän Patrickin päivän paraatissa Fort Collinsissa, Coloradossa.

Irlantilainen tanssi on nimensä mukaisesti irlantilaista kansantanssia. Tanssilajia on tehnyt tunnetuksi Riverdance-ryhmä, joka teki läpimurron vuonna 1994 Eurovision laulukilpailun väliaikanumerollaan. Irlantilaiselle tanssille on tyypillistä tanssiasento, jossa ylävartalo on ryhdikkäästi kannatettuna kädet sivuilla ja jalat tekevät nopeita askelkuvioita. Tanssiessa jalat ovat ristissä ja aukikierrossa.

Tanssimusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlantilainen tanssimusiikki on vauhdikasta ja keskeisiä soittimia ovat viulu, huilu, tinapilli ja bodhrán-rumpu. Musiikkityylin mukaan tanssit jakautuvat eri ryhmiin: reel, slip jig, hornpipe ja jig. Reel ja hornpipe ovat 2/4- tai 4/4-tahtista, slip jig 9/8-tahtista ja jig 6/8-tahtista.

Tanssikengät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlantilaisessa tanssissa käytetään pehmeitä tossuja (gillies) sekä kovia kenkiä (jig shoes).

Pehmeät tossut ovat mustaa nahkaa ja balettitossun tavoin jalanmyötäiset. Pehmeitä tossuja käyttävät naiset sekä pojat tanssiessa jigiä, reeliä ja slip jigiä. Miehille on omat pehmeät kenkänsä (reel shoe), jotka ovat jazztossujen kaltaiset. Miesten pehmeissä kengissä on lasikuitukanta, jolla voidaan tehdä erilaisia koputusrytmejä.

Irlantilaiset kovakengät sekoitetaan usein steppikenkiin, mutta ne eivät ole samanlaiset. Tavallisissa steppikengissä on raudat kannan ja päkiän alla, mutta irlantilaisessa kovakengässä varpaiden alla on lasikuituinen tai puinen kovikepala, jolla voidaan tehdä koputuksia. Kovakengät ovat myös mustaa nahkaa ja niitä käytetään tanssiessa hornpipeä, jigiä ja reeliä. Kovakengät ovat samanlaiset miehillä ja naisilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]