Intialaiset vinttikoirat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Intialaiset vinttikoirat ovat intialaisia metsästyskoiria. Kaikkialla missä sudet uhkaavat karjaa tai ihmishenkiä, tarvitaan kookkaita metsästyskoiria - Intiassa paikallista sutta onkin metsästetty sekä vinttikoirien että metsästysmastiffien avulla. Usein kuitenkin sellaiset rodut katoavat susien lukumäärän laskiessa.[1]

Intialaiset vinttikoirat tuovat useimmiten mieleen sloughin ja englanninvinttikoiran risteytyksen. Yhtäkään niistä ei ole tunnustettu kansainvälisesti, mutta Intian Kennelliitto ja Intian Kansallinen Kennelliitto rekisteröivät monia niistä.

Caravan hound.

Chippiparainvinttikoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun tuntomerkkeihin kuuluvat elegantti ryhti, pitkäpäisyys ja kevyet liikkeet, jotka eivät kosketa maahan. Säkäkorkeus on 62 cm:stä ylöspäin ja karvapeite harmaavalkoinen, harmaa tai harmaankirjava. Chippiparai on varautunut ja vaikeasti lähestyttävä. Se on yleinen Trinelvelin ja Madurain alueilla.

Kombai[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combai on sekä karhunmetsästys- että vahtikoira. Se on paariatyyppinen, vankkarakenteinen ja joko punaruskea tai punainen. Kuonossa on musta maski ja selässä musta viiva. Selkää pitkin kasvaa samanlainen ridge kuin rhodesiankoiralla, thai ridgebackillä ja phu quocinkoiralla.

Mudholinvinttikoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookkaan mudholinvinttikoiran karvapeitteen väritys vaihtelee paljon. Toinen nimitys caravan hound viittaa erityisesti pienikokoisiin ja erittäin hentorakenteisin yksilöihin.

Pashmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mudholinvinttikoiran hapsukarvainen, useimmiten laikullinen muunnos muistuttaa salukia.

Rajapalayaminvinttikoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä jäniksen ja karhun metsästykseen käytettävä rotu on suoraselkäinen ja vinttikoiraksi kohtuullisen vankkarakenteinen. Pää on epäjalo ja melko roteva ja häntä kaartuu korkealle selän ylle. Säkäkorkeus on 60-65 cm ja yleisin väritys norsunluunvalkoinen vaaleanpunaisella pigmentillä. Silmät saattavat toisinaan olla siniset, mutta tällöin koira on kuuro albiinogeenin takia.

Rampurinvinttikoira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookas rampurinvinttikoira on saanut nimensä kotiseudultaan. Se on yleensä musta.

Muita intialaisia vinttikoiria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita tähän ryhmään lukeutuvia rotuja ovat muun muassa eteläintianvinttikoira, kaikadinkoira, kanni, maratinvinttikoira, thambai[2] ja vanjarinvinttikoira.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Renée Willes: All världens hundraser - Lexicon med 404 hundraser

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hancock, David. Sighthounds - Their Form, Their Function and Their Future, s. 83. The Crowood Press: Ramsbury, Marlborough, Wiltshire, 2012. ISBN 978-1-84797-392-4.
  2. Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 710. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.