Internet Movie Database

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Internet Movie Database
Kuvakaappaus IMDb:n etusivusta.
Kuvakaappaus IMDb:n etusivusta.
Verkkosivusto www.imdb.com
Kaupallinen Kyllä
Tyyppi Elokuva- ja televisiosivustot
Rekisteröinti Ei
Omistaja Amazon.com
Avattu 1996
Similarweb-sija 58. (kesäkuu 2022)[1]
Nykyinen tila Aktiivinen

The Internet Movie Database (lyh. IMDb) on Internetin laajin elokuvatietokanta, joka sisältää tietoa elokuvista, televisiosarjoista, animaatioista, lyhytelokuvista ja videopeleistä.

IMDb sisältää teoksista vaihtelevia määriä tietoa. Useimmista on saatavana perustiedot, kuten ohjaaja, näyttelijät, juonikuvaus ja arvosteluja. Suosituimmista elokuvista on myös erikoisempaa tietoa, kuten triviaa, juoniaukkoja ja muita virheitä, kuvasuhde- ja muuta teknistä tietoa sekä elokuvien vaihtoehtoisia versioita. Näyttelijöillä, ohjaajilla ja muilla henkilöillä on omat listauksensa, joista on nähtävissä missä elokuvissa he ovat työskennelleet ja työskentelevät mahdollisesti tulevaisuudessa. Jokaisesta kohteesta on lisäksi mahdollista keskustella keskustelupalstalla. Useista näyttelijöistä, ohjaajista ja muista henkilöistä on luettavissa lyhyitä elämäkertoja.

IMDb on vuosien mittaan laajentunut pelkästä tietokannasta laajaksi elokuva-aiheiseksi sivustoksi, jossa on päivittäisiä elokuva- ja televisioaiheisia uutisia. Helmikuussa 2006 sivustolla oli 35 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa. Lisäksi sivustolla on erikoissisältöä muun muassa Oscar-juhlien kaltaisten elokuvatapahtumien yhteydessä. Tietokannasta on myös elokuva-alan ammattilaisille suunnattu versio IMDbPro, jossa on muun muassa ammattilaisten yhteystietoja ja tapahtumakalentereita. IMDbPron käyttö on maksullista.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokanta sai alkunsa Col Needhamin kerääminä komentojonotiedostoina, joilla saattoi tehdä hakuja rec.arts.movies-uutisryhmän sisältöön. Keskitetty tietokanta luotiin vuonna 1993, jolloin hakuja voitiin tehdä sähköpostin avulla. Seuraavana vuonna tietojen lisääminen sähköpostitse tehtiin mahdolliseksi. Seuraavaksi tietokannalle luotiin web-käyttöliittymä. Vuonna 1996 perustettiin Internet Movie Database Ltd., ja sivustoon liitettiin mainosbannerit.

Amazon.com osti yhtiön huhtikuussa 1998 ja on edelleen sen omistaja. Monet tietokannan alkuperäisistä luojista jäivät töihin tietokannan ylläpitäjiksi, Needham mukaan lukien.

Kesäkuussa 2021 IMDb sisälsi tiedot 8 048 324 nimikkeestä ja 11 044 057 henkilöstä.[2]

250 suosituinta elokuvaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi tietokannan käytetyimmistä ominaisuuksista on 250 suosituimman elokuvan lista (Top 250).[3] Käyttäjät voivat äänestää elokuvia asteikolla 1–10. Tämän jälkeen säännöllisesti[4] arvosanoja antavien käyttäjien antamat arvosanat syötetään matemaattisen kaavan läpi, mistä saadaan lopullinen painotettu arvosana. Tietokannassa on datasuodattimia ja erilaisia raja-arvoja: listalle pääsee vain, jos elokuva on saanut vähintään 25 000 ääntä. Ennen 19. heinäkuuta 2012 listalle saattoi yltää 3 000 äänellä.

IMDb julkaisee myös sadan huonoimman elokuvan listaa (Bottom 100), jonne joutuvat sata huonoimman arvosanan kerännyttä elokuvaa.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. imdb.com - world's most popular and authoritative source for movie, tv and celebrity content similarweb.com. Viitattu 29.6.2022. (englanniksi)
  2. IMDb Statistics imdb.com. Viitattu 19.9.2018. (englanniksi)
  3. IMDb Top 250 (englanniksi)
  4. IMDb Votes/Ratings Top Frequently Asked Questions IMDb. Viitattu 25.7.2017.
  5. IMDb Bottom 100 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Internet Movie Database.