Ilmastoveivi2019-kampanja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmastoveivi2019-kampanja oli puoluepoliittisesti sitoutumaton kansalaisvetoinen ilmastokampanja, joka keräsi joulukuun 2018 ja heinäkuun 2019 välillä 60210 allekirjoitusta vetoomuukseen, jolla vaadittiin Suomen uutta hallitusta nostamaan ilmastokysymys Suomen EU-puheenjohtajakauden kärkiteemaksi[1]. Kampanja keräsi tuen myös 155 organisaatiolta, joiden joukossa olivat muun muassa suurimmat yliopistot Suomessa, sekä useat ammattiliitot.

Kampanjan tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampanjan perusti Helsinkiläinen valtiotieteiden ja oikeustieteiden opiskelija Laura Kolehmainen, joka lokakuussa 2018 IPCC:n SR15-raportin julkistuksen jälkeen käynnisti kampanjan satojen vapaaehtoisten tuella[2][3]. Kampanjan tavoitteena oli kerätä nimiä vetoomukselle, jonka keskeisinä vaatimuksina oli nostaa ilmasto Suomen EU-puheenjohtajakauden kärkiteemaksi, jotta Suomi ajaisi Euroopan unioinin päästötavoitteiden päivittämistä. Kampanjan vetoomuksessa vaaditiin että:

  • EU:n on tehtävä oikeudenmukainen osuutensa ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi 1,5 asteeseen. Tämä tarkoittaa, että päästöjä on vähennettävä 60 prosenttia suhteessa vuoteen 1990 vuoteen 2030 mennessä. EU:n on oltava hiilineutraali vuonna 2040 ja saavutettava negatiiviset päästöt sen jälkeen vahvistamalla luonnollisten ekosysteemien kykyä sitoa hiilidioksidia ja viilentää ilmastoa.
  • Kaikkien rahoitusvirtojen on oltava ilmastokestäviä. Hankkeita, jotka perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin ei tule rahoittaa lainkaan.
  • Suomen tulee kansallisesti tehdä oma osuutensa lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen eli oltava hiilinegatiivinen ennen vuotta 2030.
  • Kaikkien ilmastotoimien on kunnioitettava ihmisoikeuksia, ruokaturvaa, köyhyyden vähentämistä globaalisti sekä biodiversiteetin suojelua ja ekosysteemien eheyttä.[1]

Kampanjan visuaalinen ilme ja retoriikka perustui jääkiekkoteemaan ja kampanjan nimi on viittaus jääkiekossa tunnettuun ilmaveivi-termiin.

Kampanjan tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetoomus keräsi yhteensä 60210 allekirjoitusta, jotka luovutettiin Helsingissä 1.7.2019 Rinteen hallituksen eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle[4]. Kampanjalle antoi tukensa myös 155 organisaatiota, joiden joukossa olivat yliopistoista Helsingin, Oulun, Turun, Tampereen yliopistot, Taideyliopisto, Aalto-yliopisto sekä Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto. Ammattiyhdistysliikkeistä vetoomusta tukivat STTK, PAM, Super, Loimu, Akavan erityisalat, sekä Tekniikan akateemiset TEK.[5][6]

Pääministeri Antti Rinteen mukaan ilmasto nostettiin myös puheenjohtajakauden kärkiteemaksi, ja puheenjohtajakauden keskeisenä tavoitteena oli tehdä Euroopan unionista globaali ilmastojohtaja.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]