Idomeneus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kreikkalaista mytologiaa. Idomeneus Lampsakoslainen oli epikurolainen filosofi.

Idomeneus (m.kreik. Ἰδομενεύς) oli kreikkalaisessa mytologiassa Kreetan kuningas ja Minoksen lapsenlapsi. Hänen isänsä oli Deukalion[1] ja puolisonsa Meda[2].

Idomeneus oli yksi Helenan kosijoista ja osallistui tekemänsä valan mukaisesti Troijan sotaan 80 aluksella ja johtaen siellä kreetalaisten armeijaa[3]. Idomeneus osoitti urheutensa monissa taisteluissa ja oli mukana sopimassa kreikkalaisten sotatoimista. Hänen ystävänsä Meriones seurasi häntä taisteluissa ja toimi hänen vaununajajanaan. Idomeneus oli myös yksi niistä sankareista, jotka piiloutuivat Troijan puuhevoseen[4].

Selvittyään sodasta elossa ja lähdettyään purjehtimaan takaisin kotimaahansa Idomeneus joutui aluksineen hirvittävään myrskyyn. Hän lupasi uhraavansa Poseidonille ensimmäisen elävän olennon, joka tulisi häntä vastaan kotisatamassa, jos vain hän ja hänen miehistönsä selviäisivät myrskystä elossa. Näin tapahtui, mutta kun alukset saapuivat kotirantaan, häntä vastaan saapui hänen oma poikansa. Idomeneus vaipui murheeseen, mutta uhrasi poikansa lupauksensa mukaisesti. Tästä murhasta suuttuneina jumalat lähettivät ruton Kreetaan, jolloin kreetalaiset ajoivat Idomeneuksen maanpakoon Calabriaan Italiaan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diodoros Sisilialainen, Historian kirjasto 5.79.4 (engl. käännös)
  2. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') Epitomi.6.9 (engl. käännös)
  3. Diktys Kreetalainen, Troijan sodan kronikka 1.17 (engl. käännös)
  4. Quintus Smyrnaeus, Troijan tuho xii.337–359 (engl. käännös)
  5. Vergilius, Aeneid iii (engl. käännös)