Helmipihlaja-angervo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helmipihlaja-angervo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Pihlaja-angervot Sorbaria
Laji: grandiflora
Kaksiosainen nimi

Sorbaria grandiflora
(Sweet) Maxim.

Katso myös

  Helmipihlaja-angervo Wikispeciesissä
  Helmipihlaja-angervo Commonsissa

Helmipihlaja-angervo (Sorbaria grandiflora) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, pihlaja-angervojen (Sorbaria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on aiemmin luokiteltu pensasangervoihin (Spiraea), joilla on samannäköiset kukat, vaikka sen lehdet erinäköisiä kuin pensasangervoilla.

Helmipihlaja-angervo on monivuotinen puolipensas, joka kasvaa tavallisesti noin 60–90 cm korkeaksi. Laji kuitenkin leviää kasvustoiksi maavarsiensa sekä itsesiementämisen kautta ja leviäminen voi toisinaan olla voimakastakin. Varret ovat väriltään punertavanharmaita ja kukkivien varsien kuori hilseilee. Lehdet ovat noin 20 cm pitkiä ja muodoltaan parilehdykkäisiä muistuttaen hieman pihlajien (Sorbus) lehtiä. Kussakin lehdessä on 7–21 lehdykkää, jotka ovat sahalaitaisia, noin 7,5 cm pitkiä ja 2,5 cm leveitä. Kukat kehittyvät kuluneena vuonna kasvaneiden varsien kärkiin muutamakukkaisiin huiskilokukintoihin, jotka ovat enintään noin 13 cm leveitä. Yksittäiset kukat ovat viisiterälehtisiä, valkoisia ja halkaisijaltaan vajaat 1,5 cm. Helmipihlaja-angervo kukkii heinäkuussa ja kukat muuttuvat kukinnan jälkeen ruskeiksi. Kukista kehittyvät hedelmät ovat rakenteeltaan tuppiloita.

Helmipihlaja-angervo kasvaa luontaisena itäisessä Siperiassa, mutta sitä kasvatetaan näyttävien kukkiensa myötä koristekasvina muuallakin. Helmipihlaja-angervo kasvaa parhaiten kosteassa, runsasravinteisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Laji kasvaa parhaiten viileän kesän ilmastossa, eikä erityisemmin pidä kuumasta ja kosteasta ilmastosta. Yleensä kasvia ei tarvitse juurikaan leikata, mutta mikäli se on tarpeen, voi sen tehdä myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]