Heikki Pitkänen (taidegraafikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heikki Kallio Pitkänen (31. maaliskuuta 19424. lokakuuta 2012 Helsinki)[1] oli suomalainen puupiirtäjä ja taidegraafikko.

Pitkänen aloitti puupiirrosten tekemisen vuonna 1968. Hän työskenteli omassa mainostoimistossaan 1960-luvulta 2000-luvun alkuun, mutta siirtyi yhä enemmän puupiirrosten pariin. Hänen töitään oli esillä vuodesta 1995 lähtien sekä yksityis- että ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on useiden yritysten sekä yksityisten kokoelmissa. Hän myös opetti puupiirrostekniikkaa muun muassa Helsingin Työväenopistossa sekä järjesti työnäytöksiä Suomen Metsämuseo Lustossa. Grafiikan lisäksi hän teki veistoksia puusta sekä kierrätysesineistä.

Pitkäsen taiteen perustana oli läheinen kokemus luonnosta ja käsintekijän elävä suhde materiaaleihinsa, mm. kotimaiseen koivu- ja kuusivaneriin, joille hän kaiversi puupiirroslaattansa. Hän asui yli puolet elämästään Hangon saaristossa sijaitsevassa Ekön saaressa, jossa koetut vuodenajat ja meren vivahteikkuus siirtyivät värikylläiseksi grafiikaksi. Etenkin linnut olivat hänelle mieleinen aihe. Ne tulivat usein kuvatuiksi sangen inhimillisinä persoonina. Pitkänen on haudattu Helsinkiin Hietaniemen hautausmaalle. Hänen hautakiveensä on kaiverrettu lintuaiheinen piirros.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]