Hämeentien silta (eteläinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei tule sekoittaa samalla tiellä olevaan suurempaan ja pohjoisempana sijaitsevaan siltaan, jota myös kutsutaan nimellä Hämeentien silta.
Hämeentien silta
Silta kuvattuna Junatieltä maaliskuussa 2023.
Silta kuvattuna Junatieltä maaliskuussa 2023.
Ajokaistoja 2+2
Raiteita 2
Ylittää Junatien
Sijainti Vallila, Helsinki
Siltatyyppi jännitetty betoninen kotelopalkkisilta
Pituus n. 30 m
Leveys 31[1] m
Avattu liikenteelle 1988
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hämeentien (eteläisempi) silta on Helsingin Hämeentiellä sijaitseva vuonna 1988 avattu tieliikennesilta, joka ylittää vilkasliikenteisen Junatien.[1] Silta sijaitsee Vallilan kaupunginosan alueella, tosin aivan sen vieressä on myös Sörnäisten, Alppiharjun ja Hermannin rajat.[2] Nykyistä siltaa edelsi pienempi silta, kun se vielä ylitti sittemmin puretun Sörnäisten satamaradan.

Sillalla on molempiin suuntiin kaksi ajokaistaa, raitiovaunukiskot, pyörätie ja jalkakäytävä. Silta on suunnilleen yhtä leveä kuin se on pitkä. Sen luoteispuolella on betonirunkoiset graniitilla verhoillut portaat. Sillan länsipuolella suoraan siinä kiinni sijaitsee Sörnäisten kruununmakasiini.[3]

Vuonna 2020 julkaistussa rakennusteknisessä selvityksessä sillan sanottiin olevan ikäisekseen hyväkuntoinen. Sen merkittävin korjaus oli vuonna 2017 toteutettu liikuntasaumalaitteen muuttaminen massaliikuntasaumaksi.[1]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jännemitta: 24,30 m
  • Vapaa-aukko: 23,50 m
  • Kannen hyötyleveys: 30,89 m[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Sturenkadun ja Hämeentien sillat – Rakennetekninen yleissuunnittelu (PDF) 27.11.2020. Helsingin kaupunki. Viitattu 13.3.2023.
  2. Helsingin kaupunginosat Kartta.com. Viitattu 13.3.2023.
  3. Tengrström, Kia: Sörnäisten Kruununmakasiinin korjaussuunnitelma, laajennus ja käyttötarkoituksen muutos Theseus.fi. Viitattu 13.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]