Glacier Express

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Glacier Expressin reitti.
Glacier Express Filisurissa Landwasserin sillalla.

Glacier Express on sveitsiläinen junareitti, joka kulkee Alpeilla St. Moritzista ja Davosista Churin, Brigin ja Vispin kautta Zermattiin. Yhteyden toteuttavat yhteistyössä paikalliset rautatieyhtiöt Rhätische Bahn (RhB) ja Matterhorn Gotthard Bahn (MGB), joiden liikennöintialueet yhdistyvät Disentiksessä.

Glacier Expressin reitti on 275 kilometriä pitkä. "Pikajuna" kulkee reitin 7,5 tunnissa [1]. Reitti on kapearaiteinen (1000 mm). Reitin korkein kohta on MGI:n rataverkossa, Oberalpissa (2 033 metriä). Reitin jyrkimmissä kohdissa, MGI:n rataosalla, on hammasraide. Reitillä on 91 tunnelia, joista pisin on Furkan pohjatunneli.

Reitin varrella on useita talviurheilukeskuksia ja muita matkailukohteita:

Glacier Express aloitti liikenteensä vuonna 1930. Reitti on nykyään ympärivuotinen, tosin liikenteessä on ollut viime vuosina kannattavuussyistä loka-joulukuussa 6-8 viikon tauko. Juna kulkee talvisin (joulu-toukokuussa) 1-2 kertaa päivässä ja kesäisin (touko-lokakuussa) 1-4 kertaa päivässä suuntaansa.

Uutisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 23.7.2010 Junan 906 (Zermatt - St. Moritz) kolme viimeistä vaunua suistuivat kiskoilta Brigin ja Fieschin välillä. Onnettomuudessa kuoli yksi henkilö ja kymmeniä loukkantui. Turma johtui junan liian suuresta nopeudesta, kaarteen jälkeisestä liian aikaisesta kiihdytyksestä. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Glacier Express.