Eymundin saaga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flateyjarbok

Eymundin saaga (Eymundar þáttr hrings) on lyhyt norjalainen saaga, josta on säilynyt kaksi versiota. Toinen on Eymundar þáttr hrings Flateyjarbókissa ja toinen on esittely saagassa Yngvars saga víðförla. Suurin ero näiden versioiden välillä on se, että Eymundar þáttr hrings saagassa sankari on norjalainen. Sen sijaan Yngvars saga víðförla kertoo hänen olleen ruotsalainen.

Saaga on kirjoitettu 1387–1394. Siinä kerrotaan varjagien seikkailuista Jaroslav I Viisaan palveluksessa. Hän oli Vladimir Suuren poika, joka nousi valtaan syrjäyttämällä kaikki veljensä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eymundin saagan mukaan viikingit kuulivat Valdimarin eli Vladimir Suuren kuolemasta vuonna 1015. Viikingit päättivät lähteä Rusin maalle Eymund Hringssonin johdolla. Eymund kertoi miehilleen: "Rusia hallitsee 3 veljestä: Buritslav (Svjatopolk I), joka sai suurimman osan isänsä omaisuudesta ja hän on veljeksistä vanhin. Toisen nimi on Jaritsleiv (Jaroslav I Viisas) ja kolmannen nimi on Vartilav. Buritslavilla on Könugard , joka on Gardarikin paras ruhtinaskunta, Jaritsleiv hallitsee Holmgardia ja kolmas Vartilav Polotskia sekä sitä ympäröiviä alueita."

Saagan kirjoittaja mainitsee kaupunkien nimet (nykyiset: Kiova, Novgorod, Polotsk), mutta ei ruhtinaskuntia. Tässä hän kertoo Könugardin olevan ríki eli valtakunta (tai ruhtinaskunta). Sen sijaan Holmgardista hän ei siten mainitse. Polotsk on tarinassa kaupunki, josta hän sanoo yleisesti, että "myös kaikki se alue, joka on sen ympärillä". Kirjoittajalle on ollut selvää, että Rus oli jakaantunut 1000-luvun alussa kolmeen maahan: Kiovan, Novgorodin ja Polotskin ruhtinaskuntiin. Lopussa hän mainitsee myös Jaroslavin vaimon, Ingegerdin, saamasta Inkerin maalahjasta 1019.

Kirjoittaja mainitsee Holmgardin olevan "paras osa Gardarikia". Könugardin mainitsee olevan "toisen hyvän ruhtinaskunnan". "Ingegerd sanoi Jaritsleiv-kuninkaalle, että hänellä on Gardarikin paras osa eli Holmgard, Vartilaville Könugard. Mutta Polotsk ja alue ympärille annetaan Eymund-kuninkaalle ja hän tulee sen kuninkaaksi."

Eymundin saaga kertoo Boriksen murhasta, mutta sanoo syylliseksi Svjatopolkin sijaan Jaroslavin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]