Esiliina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Täysimittainen esiliina.

Esiliina on kankaasta tai muusta materiaalista valmistettu vaate, joka peittää kehon etupuolen. Ravintolatyöntekijät käyttävät esiliinaa hygieenisistä syistä, mutta monilla muilla aloilla sitä käytetään suojaamaan vaatteita lialta tai vartaloa vaurioilta.

Esiliina on univormun osa useissa ammateissa, kuten tarjoilijoilla ja sairaanhoitajilla. Naiset käyttävät sitä myös joskus koristevaatteena.

Esiliinoja valmistetaan monista eri materiaaleista erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kumisia esiliinoja käyttävät vaarallisten aineiden parissa työskentelevät henkilöt. Säteilyn lähettyvillä toimivat henkilöt käyttävät lyijystä valmistettuja esiliinoja. Sepät saattavat pukea painavia nahkaisia esiliinoja, joissa on paljon taskuja työkaluille.

Aikoinaan esiliina oli siveyden suojavaate, mutta se myös varjeli naista pahalta silmältä. Nuoren neidon kunniallisuus ja seksuaalinen koskemattomuus voitiin taata siten, että hänen mukaansa lähti esiliinaa käyttävä nainen. Näin vaate antoi nimen myös käyttäjälle: esiliina alkoi tarkoittaa yleensä vanhempaa naista, joka toimii nuoren naisen suojelijana miesseurassa. Suomessa tällaisia esiliinoja on ollut säätyläispiireissä. Nykyisin esiliinat suojelevat kansainvälisissä kauneuskilpailuissa missejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.