Paha silmä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turkkilainen nazar-amuletti suojaa pahalta silmältä.

Paha silmä on monien kulttuurien taikauskoisissa käsityksissä katse, joka voi vahingoittaa. Paha silmä on yhdistetty usein noituuteen ja kateuteen. Pahan silmän on uskottu jopa tappavan ihmisiä, ja sillä usein selitettiinkin muinoin tapahtuneita hämäriksi jääneitä kuolemantapauksia. Ihmisiä on jopa tuomittu murhista, jotka on tehty pahalla silmäyksellä.

Paha silmä on joko tuijottava demoni tai vihamiehen ja varsinkin kadehtijan katse. Paha silmä esiintyy voimakkaana muun muassa monissa nykyisissä ja entisissä paimentolaiskulttuureissa ja useilla luonnonkansoilla. Esimerkiksi arabialaisessa maailmassa paha silmä, josta kertoo myös Koraani, on kateellisen katse. Italiassa pahoja silmiä ovat olleet erityisesti epämuodostuneet tai erityisen kauniit ihmissilmät. Näiltä on suojauduttu esimerkiksi amuletein.

Erityisen herkkiä pahalle silmälle ovat lapset, varsinkin vastasyntyneet. Monissa kulttuureissa nainen on synnyttänyt yksin tämän vaaran vuoksi. Lapsen aura eli energiakenttä on hienovaraisen herkkä, joten äidin energialla on suojattu lasta. Suomessa oli tapana olla lapsen kanssa kahden ensimmäiset seitsemän päivää synnytyksen jälkeen. Huone pidettiin hämäränä.

Suomessa monet ongelmat, kuten lapsen kierosilmäisyys, painajaiset, seksuaaliset ongelmat ja karjan sairastuminen, on laitettu pahan silmän syyksi. Saunaa ja loitsuja on käytetty pahan silmän vaikutusten poistamiseen.

Saamelaiset pelkäsivät, että jos luun jättää halkaisematta maastoon, paha silmä voi katsoa sen lävitse kodan sisälle tuoden epäonnea.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]