Eligiusz Niewiadomski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eligiusz Niewiadomski.
Niewiadomskin maalaama muotokuva Stefan Żeromskista.

Eligiusz Niewiadomski (1. joulukuuta 186931. tammikuuta 1923) oli puolalainen taidemaalari ja nationalisti, joka ampui 16. joulukuuta 1922 Varsovassa Puolan ensimmäisen presidentin Gabriel Narutowiczin vain muutamaa päivää tämän virkaanastumisen jälkeen. Murha tapahtui taidenäyttelyn avajaisissa, joihin sekä Niewiadomski että Narutowicz osallistuivat.[1]

Niewiadomskin vihan ensisijainen kohde oli Puolan edellinen valtionpäämies Józef Piłsudski, jonka murhaa hän oli myös suunnitellut. Narutowiczin hän ampui siksi, että vähemmistökansallisuuksien edustajat olivat ratkaisseet tämän valinnan presidentiksi Puolan parlamentissa. Niewiadomski vaati itselleen kuolemantuomiota, jonka hän saikin. Teloituksen yhteydessä hänen viimeiset sanansa olivat: ”Eläköön Puola, alas Piłsudski!” Kuoltuaan hänestä tuli Puolan äärinationalistien kulttihahmo.[2]

Niewiadomski taisteli Puolan–Neuvostoliiton sodassa. Taiteellisen uransa aikana hän paitsi maalasi, myös opetti taidetta ja julkaisi useita kirjoituksia taiteesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Puolan presidentin murhaaja Niewiadomsk tuomittu kuolemaan. Kansan Tahto, 9.1.1923, nro 3, s. 2. Kansalliskirjasto. Viitattu 1.7.2020.
  2. Vesa Vares: Vieroksutut kohtalotoverit: Suomalaisten näkemyksiä itäisen Keski-Euroopan ja Balkanin kansoista maailmansotien välillä, s. 56–57. Historiallisia tutkimuksia 269. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 2015.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.