Ekomodernismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ekomodernismi on ympäristöliike, joka pyrkii parantamaan ympäristön hyvinvointia samalla, kun lisätään mahdollisuuksia ihmisten hyvinvoinnille. Ekomodernismin perusajatus on, että samalla kun kaikille maailman ihmisille on annettava mahdollisuus hyvään elämään, tämä on tehtävä tavalla joka jättää tilaa myös luonnolle. Ihmiskunnan hyvinvoinnin kasvun irtikytkentä luonnonvarojen kulutuksesta saavutetaan tehokkaalla resurssien käytöllä, johon kuuluu niin kaupungistuminen, puhdas energiantuotanto kuin tehokas ruoantuotantokin.

Ekomodernistinen manifesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekomodernismi käsitteenä lanseerattiin huhtikuussa 2015 kun 18 ympäristötutkijaa, aktivistia ja mielipidevaikuttajaa julkaisi Ekomodernistisen manifestin[1]. Manifestin pääsanoma yhden sen kirjoittajista mukaan on:

» Ihmiskunnan vauraus yhdessä ekologisesti hyvinvoivan planeetan kanssa ei ole vain mahdollista vaan erottamatonta. Sitoutumalla todellisiin, jo käynnissä oleviin, kehityskulkuihin jotka ovat alkaneet eriyttää ihmisten hyvinvointia ympäristön tuhoamisesta uskomme sellaisen tulevaisuuden olevan saavutettavissa. Täten omaksumme optimistisen näkökannan ihmiskunnan kykyihin ja tulevaisuuteen.»
(Barry Brook[2])

Hyvinvoinnin irtikytkentä luonnon tuhoamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekomodernismin ajatuksena on luontaisten irtikytkentää edistävien kehityskulkujen tukeminen. Tällaisia ovat muun muassa tehokas ruoantuotanto, kaupungistuminen sekä ympäristöä vähän kuluttava energiantuotanto.

Tehokas ruoantuotanto on mahdollistanut ravinnon tuottamisen sekä pienemmällä pinta-alalla ruokittua ihmistä kohden että vähemmällä työvoimalla. Tämä on puolestaan edesauttanut kaupungistumista, joka mahdollistaa aiempaa pienemmän ekologisen jalanjäljen ihmistä kohden. Sekä tehokas maatalous että kaupungistuminen vaativat energiaa, joka on tuotettava puhtaasti. Ekomodernistinen manifesti listaa maapallon tasolle skaalautuvista mahdollisista energianlähteistä tulevaisuuden aurinkoenergiateknologian, hyötöreaktorit sekä fuusion.

Ekomodernismin kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekomodernismia kuten se manifestissa on kuvattu on kritisoitu muun muassa sen idealistisesta oletuksesta että ihmiskunta voi toimia viisauden ohjaamana[3], degrowth-liikkeen väheksymisestä[4] sekä siitä että se ei aseta selviä tavoitteita hiilidioksidirajoiksi[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]