Donetsin allas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Donetsin altaan ukrainalaiset hallintoalueet kartassa vaaleansinisellä.

Donetsin allas eli Donbass (ven. Донецкий каменноугольный бассейн, Donetski kamennougolnyi bassein, "Donbass", ukr. Донецький вугільний басейн, Donetskyi vuhilnyi basein) on Ukrainan itäosassa Donin sivujoen Donetsin eteläpuolella sijaitseva geologinen alue. Hallinnollisesti alue käsittää pääosin Donetskin ja Luhanskin alueet.

Toisinaan alueeseen luetaan maantieteellisesti kuuluvaksi myös Ukrainan Dnipropetrovskin alueen itäosia ja osia hallinnollisesti Venäjän federaatioon kuuluvasta Rostovin alueesta.lähde?

Donetsin allas on Ukrainan suurin kivihiilikenttä ja eräs tärkeimmistä teollisuusalueista. Tärkeimpiä alueella sijaitsevia kaupunkeja ovat Donetsk ja Makijivka. Yhdessä Kryvyi Rihin rautamalmialueen kanssa Donetsin allas (Donetsin laakio) muodostaa valtaisan, yli 200 miljoonaa tonnia kivihiiltä ja yli 50 miljoonaa tonnia terästä tuottavan teollisuusalueen.lähde?

Kulttuurillisesti koko Donetsin allas on hyvin venäläistä, ja yli 80 % äänestäjistä tuki venäjänmielistä Viktor Janukovytšia 2004 presidentinvaaleissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.