Discord

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Discord
Kehittäjä Discord Inc.
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 13. toukokuuta 2015
Vakaa versio 140013 / 18.8.2022
Kehitysversio 143104 / 23.8.2022
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi pikaviestintä- ja VoIP-ohjelma
Käyttökielet 30
Alusta Windows, macOS, Android, iOS, Linux, selain
Lisenssi suljettu lisenssi
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Discord on pikaviestintä- ja VoIP-sovellus, joka toimii Windowsilla, macOS:llä, Androidilla, iOS:llä, Linuxilla ja selaimessa. Alkuvuonna 2023 sovelluksella oli arviolta yli 560 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.[1] Discord suunniteltiin alun perin videopeliyhteisöille.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovelluksen konsepti tuli Jason Citronilta, joka oli kehittänyt OpenFeintin. Hän myi sovelluksen 2011[3] ja käytti saamansa rahat perustaakseen Hammer & Chisel -yrityksen.[4] Discordin kehittäjä Hammer & Chisel julkaisi sovelluksen toukokuussa 2015. Kehittäjien tavoitteena oli kehittää sovellus, jossa olisi mahdollisimman pieni viive muihin VoIP-sovelluksiin verrattuna.[5] Discordin kehitystyötä on sponsoroinut Microsoft.[6]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Discord tarjoaa mahdollisuuden yhteydenpitoon pikaviesteillä ja puheluilla. Puheluihin on mahdollisuus kutsua myös muita Discord-käyttäjiä. Puheluissa voi jakaa näyttönsä tai pitää videopuhelun. Puheluita voi käyttää myös Discord-palvelimilla.

Palvelimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelimet ovat yhteisöjä, joita voivat olla esimerkiksi kaveriporukan yhteinen palvelin, kurssin tai koululuokan juttelualue, tai isoja yhteisöjä esimerkiksi samasta videopelistä kiinnostuneille tai samaa sosiaalisen median kuten Youtuben käyttäjää seuraaville. Palvelimilla voi olla monia keskustelukanavia, joita käytetään eri aiheisiin. Kanava voi olla yksityinen, esimerkiksi vain palvelimen moderaattoreiden kanava, tai vain tietyn roolin omistaville käyttäjille.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roolit ovat erityisen merkityksellisiä isoilla, esimerkiksi yli tuhannen jäsenen palvelimilla, joissa moderaattorit voivat näiden avulla järjestellä ihmisiä. Yksi yleisimmistä rooleista, joita palvelimilla on, on moderaattori, joskin nimi voi olla erilainen. Rooleille voi antaa oikeuden esimerkiksi tiettyyn kanavaan, tai esimerkiksi moderaattorilla voi olla oikeus auttaa palvelimen omistajaa esimerkiksi poistamalla henkilöitä palvelimelta, tai muokata palvelimen tietoja. Roolin voi antaa käyttäjälle omistaja tai joku moderaattoreista, mutta Discordin suuren suosion ansiosta on kehitetty myös botteja, joiden laittamaan viestiin reagoimalla voit saada roolin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ceci, L.: Number of registered Discord users worldwide from May 2017 to January 2023 statista.com. 24.2.2023. Viitattu 6.6.2023. (englanniksi)
  2. Scott Nover: Once a go-to for gamers, Discord is vying to be a chat app for all Quartz. Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
  3. Rao, Leena: Japanese Company GREE Buys Mobile Social Gaming Platform OpenFeint For $104 Million In Cash techcrunch.com. Viitattu 29.5.2019.
  4. Takahashi, Dean: Fates Forever mobile game maker Hammer & Chisel raises funding from Benchmark and Tencent VentureBeat. 10.2.2015. Viitattu 29.5.2019.
  5. Marks, Tom: One year after its launch, Discord is the best VoIP service available PC Gamer. 13.5.2016. Viitattu 29.5.2019.
  6. McCulloch, Daniel: Microsoft and Discord Team Up to Connect Gamers Across Xbox Live and Discord Xbox Wire. 24.4.2018. Viitattu 29.5.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Discord (software)