Elävien kuolleiden päivä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Day of the Dead)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elävien kuolleiden päivä
Day of the Dead
Ohjaaja George A. Romero
Käsikirjoittaja George A. Romero
Tuottaja Richard P. Rubinstein
Säveltäjä John Harrison
Kuvaaja Michael Gornick
Leikkaaja Pasquale Buba
Pääosat Lori Cardille
Terry Alexander
Joseph Pilato
Gary Howard Klar
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Film Distribution Company
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. heinäkuuta 1985
Kesto 102 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 3 500 000 USD (arvioitu)
Edeltäjä Dawn of the Dead
Seuraaja Kuolleiden valtakunta
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Elävien kuolleiden päivä (engl. Day of the Dead) on vuonna 1985 valmistunut yhdysvaltalainen kauhuelokuva ja kolmas osa George A. Romeron zombielokuvasarjassa. Se on jatkoa elokuville Elävien kuolleiden yö (1968) ja Dawn of the Dead (1978). Sarjan neljäs osa on Kuolleiden valtakunta, joka ilmestyi vuonna 2005.

Kuten edeltäjiensäkin, elokuva sisältää paljon yhteiskuntakritiikkiä, ja sen yleisilme on ehkä synkin koko sarjasta. Romero kutsunut elokuvaa henkilökohtaiseksi suosikikseen koko elokuvasarjassa.[1] Elokuvan maskeeraaja ja erikoistehostemies Tom Savini sai työstään Saturn-palkinnon.[2]

Elokuvasta on julkaistu myös nimellinen jatko-osa vuonna 2005 sekä Steve Minerin ohjaama uusintaversio vuonna 2008. Molemmat ovat kuitenkin itsenäisiä elokuvia ja perustuvat vain hyvin löyhästi Romeron elokuvaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elävien kuolleiden päivä alkaa ajallisesti hieman kauempaa kuin mihin Dawn of the Deadissa jäätiin. Siviilisaatio on romahtanut lopullisesti ja zombit ovat vallanneet maailman. Hallituksen ja armeijan rippeet piilottelevat maanalaisissa bunkkereissa, yrittäen löytää hoitokeinoa epidemiaan. Floridassa kourallinen eloonjääneitä elää maanalaisessa autioksi jääneessä kaivoksessa, joista muodostettu pieni nelihenkinen pelastustiimi etsii Fort Myersistä selviytyjiä. Lopulta Sarah, Miguel, John ja McDermott palaavat tuloksetta tukikohtaansa, aidattuun kaivokseen.

Kaivoksessa puolet väestöstä ovat sotilaita jotka pitävät kuria, kun taas toinen puoli koostuu tiedemiehistä ja tavallisista kansalaisista jotka yrittävät löytää parannuskeinoa zombiepidemiaan. Selviytyjiä johtaa vastikään virkaansa astunut kapteeni Rhodes, joka on kärsimätön tulosten suhteen. Rhodes ei tunnu myöskään välittävän alaistensa hyvinvoinnista, ja mm. laiminlyö Miguelin pahanlaatuisen stressin seuraukset. Tiedemiesten joukossa lähestulkoon järkensä menettänyt tohtori Logan, jota sotilaat kutsuvat Frankensteiniksi, yrittää kehitellä ratkaisua omalla tavallaan - yrittämällä kouluttaa zombeista kesyjä ja älykkäämpiä. Hän onkin saanut aikaan muutoksia lempi-zombiessaan Bubissa. Bub tuntuu muistavan partaterän, puhelimen ja jopa käsiaseen käyttötarkoituksen, josta kapteeni Rhodes ei ole järin ilahtunut.

Päivittisessä rutiinissaan jossa sotilaat keräävät zombeja tutkimuksiin, Miguel epähuomiossaan tapattaa kaksi sotilasta ja saa pureman käteensä. Sarah pysäyttää shokissa olevan miehen ja amputoi tämän raajan. Rhodes eristää loput tiedemiehet sotilaista kyllästyttyään heihin lopullisesti. Rhodes saa myös selville, että Logan ruokkii Bubia kuolleilla sotilailla, jolloin Rhodes menettää itsehillintänsä. Kapteeni ampuu Loganin, ja ottaa panttivangeikseen Johnin ja Loganin assistentin tohtori Fisherin. Sarahin ja McDermottin tämä jättää zombien armoille pimeään kaivokseen. Pakottaessaan Johnia lentämään sotilaat pois kaivoksesta John kieltäytyy, jolloin Rhodes ampuu Fisherin. Samaan aikaan Bub pääsee irti kahleistaan ja suuttuu Loganin kuolemasta, ottaen maassa lojuvan pistoolin käsiinsä.

Puremasta selvinnyt Miguel päästää ulkona olevat zombit hissillä sisään kaivokseen, tullen samalla syödyksi elävältä. John onnistuu tainnuttamaan Rhodesin ja on aikeissa tappaa tämän. Hän muuttaa mielensä ja lähtee Sarahin ja McDermottin perään. Kaivos täyttyy zombeista, jotka repivät jäljellä olevat sotamiehet kappaleiksi. Rhodes tulee tajuihinsa, ja onnistuu pakenemaan suurimman zombilauman alta. Hän pian kohtaa Bubin, ja he käyvät pikaisen tulitaistelun. Bub saa nopeasti yliotteen Rhodesin panikoidessa ja ampuu tätä usean kerran aseellaan. Lopulta zombilauma saa Rhodesin otteeseensa, ja repii tämän kappaleiksi. Bub tervehtii sotilaan tapaan Rhodesia ja poistuu paikalta. Kuten aiemminkin Romeron elokuvissa, ihmisten tukikohta tuhoutuu sisäisiin ristiriitoihin ja yhteistyökyvyttömyyteen, ei niinkään zombien hyökkäykseen, joka tosin viimeistelee tuhon.

Sarah, John ja McDermott pääsevät helikopteriin, ja lentävät autiolle saarelle. Elokuva päättyy Sarahin vetäessä yli päivän kalenteristaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sarah Bowman on elokuvan päähenkilö. Tiedemies, joka uskaltaa sanoa Rhodesille vastaan. Yksi harvoista, joka selviää pois kaivoksesta.
  • William "Bill" McDermott on viinaanmenevä, keski-ikäinen mies. Vastaa radiosta. Yksi harvoista, joka selviää pois kaivoksesta.
  • John on Sarahin hyvä ystävä. Tukikohdan ainoa pilotti. Yksi harvoista, joka selviää pois kaivoksesta.
  • Henry Rhodes on vastikään majuri Cooperin tilalle johtoon nimitetty kapteeni. On hilkulla menettää järkensä jo elokuvan alussa, ja pitää kovaa kuria. Kuolee zombien tappamana.
  • Miguel Salazar on sotamies, joka kärsii pahanlaatuisesta stressistä. Tämä on hyvin hermostunut, hätiköivä ja itsetuhoinen. Tätä purraan käteen, mutta selviää infektiosta amputaatiolla. Tappaa itsensä päästäen zombit sisään kaivokseen.
  • Ted Fisher on yksi tiedemiehistä, ja Loganin assistentti. Rhodes ampuu tämän Johnin kieltäytyessä auttamasta sotilaita.
  • Matthew "Frankenstein" Logan on yksi tiedemiehistä, jota pidetään yleisesti vinksahtaneena erityisesti sotilaiden keskuudessa. Tätä kutsutaan Frankensteiniksi. Logan uskoo että zombit voidaan kouluttaa olemaan syömättä ihmisiä. Rhodes ampuu tämän saatuaan tietää, että tämä ruokkii zombejaan kuolleilla sotilailla.
  • Walter Steel on vitsejä laukova, kaljuuntuva sotilas. Rickelsin aisapari. Ampuu itsensä saatuaan pureman.
  • Robert Rickles on vitsejä laukova sotilas. Steelin aisapari. Nauraa lähes koko ajan, ja jopa hetkeä ennen kuolemaansa zombien tappamana.
  • Juan Torrez on kaivoksen sotilas. Kuolee zombien tappamana.
  • Johnson on kaivoksen sotilas. Kuolee Miguelin varomattomuuden seurauksena. Saa pureman kaulaansa, ja pyytää Steelia tappamaan tämän jottei muuttuisi zombiksi. Tätä esittää elokuvan zombien maskeeraaja Gregory Nicotero.
  • Miller on kaivoksen sotilas. Kuolee Johnsonin vahingossa ampuessa tämän.
  • Bub on Loganin lempi-zombi. Oppii ampumaan asetta, ampuu Rhodesin.
  • Cooper oli kaivoksen ryhmän johtaja. Kuolee tuntemattomasta syystä, ja Rhodes ottaa tämän paikan.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lori Cardille    Sarah  
 Joseph Pilato    Cpt. Rhodes  
 Terry Alexander    John  
 Anthony Dileo Jr.    Pvt. Miguel Salazar  
 Richard Liberty    Dr. "Frankenstein" Logan  
 Sherman Howard    Bub  
 Jarlath Conroy    McDermott  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. George A. Romero interview, The Many Days of Day of the Dead, on Day of the Dead "Divimax special edition" (DVD, Anchor Bay Entertainment, 2003)
  2. Saturn Awards saturnawards.org. Arkistoitu 6.9.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.