Cuvette Ouest

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cuvette Ouest
Sijainti
Sijainti
Valtio  Kongon tasavalta
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Ewo
Pinta-ala 26600 km²
Väkiluku (2007) 73 000

Cuvette Ouest (suom. 'Länsi-Cuvette') on yksi Kongon tasavallan hallinnollisista alueista. Alueen pinta-ala on 26 600 km², noin kahdeksan prosenttia koko valtion pinta-alasta. Alueen pohjoispuolella on Sanghan alue, itäpuolella Cuvette Centralen alue, eteläpuolella Plateaux'n alue ja länsipuolella Gabonin valtio. Cuvette Ouestin alue jakautuu kuuteen piirikuntaan, jotka ovat Ewo, Kéllé, Mbama, Mbomo, Etoumbi ja Okoyo. Cuvette Ouestin alueella asuu noin 73 000 ihmistä (vuonna 2007) ja keskimääräinen asukastiheys on hieman alle 2,8/km².

Maantiede, ilmasto ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeuserot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cuvette Ouestin alueella on tasankoja, kukkuloita sekä pieniä vuoria. Alueen etelä- ja länsiosissa on noin 400–600 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevia tasankoja, joita halkovat joet. Keskiosissa Ewosta Kéllén piirikuntaan on kukkuloita, jotka kohoavat 400–500 metrin korkeuteen. Alueen pohjoisosissa on noin 900 metrin korkeuteen kohoavia vuoria, jotka ovat osa Mont Nabemban vuoristokompleksia. Alueen itäosa on suurten jokien halkomaa alankotasankoa, joka on alle 320 metrin korkeudella merenpinnasta.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cuvette Ouestin alueen ilmasto on guinealaisen metsäilmaston tai Kongon altaan ilmaston kaltainen eli lämpötila on korkea ja vaihtelee vähän, sademäärä vaihtelee 1 400–2 200 millimetrin välillä. Kuvakausi kestää kahdesta neljään kuukautta, mutta yleensä ilmankosteus on korkea (70–90 %). Korkeammalla sijaitsevilla tasangoilla ja vuorilla on kosteampaa (sademäärä 2 200 mm), ja näillä alueilla kuiva kausi kestää noin kaksi kuukautta, kun taas alempana sijaitsevilla tasangoilla ja kukkuloilla sataa vähemmän ja kuiva kausi kestää pidempään, noin kolmesta neljään kuukautta. Vuotuinen keskilämpötila on noin +24°C.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cuvette Ouestin kasvillisuus on pääasiassa metsää ja savannia. Metsät kattavat alueen pinta-alasta noin 72 prosenttia, ja metsäalueet jatkuvat myös naapurialueiden puolelle. Näiden päiväntasaajalla sijaitsevien metsien pinta-ala on yli 15 miljoonaa hehtaaria, ja siitä valtaosa (noin 9 miljoonaa hehtaaria) on yhtenäistä metsää. Metsissä kasvaa suuria ja kaupallisesti merkittäviä puita, kuten sapeleafrikanmahonkia, utileafrikanmahonkia, wengemillettiaa ja punaveripihkapuuta. Savannit kattavat noin 28 prosenttia alueesta ja ovat ilmastosta sekä maaperästä riippuen joko ruoho-, pensas- tai metsäsavannia.

Cuvette Ouestin alueella on melko paljon vesistöjä – useita jokia sekä järviä. Alueella virtaavia jokia ovat muun muassa Kouyou, Alima ja Likoula-Mossaka. Kaikki joet eivät ole purjehduskelpoisia, mutta ne ovat tärkeitä maanviljelyn ja kalastuksen kannalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]