Coventry

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo englantilaisesta kaupungista. Coventry on myös useiden muiden kaupunkien nimi, katso Coventry (täsmennyssivu).
Coventry
Coventryn siluettia
Coventryn siluettia
Vaakuna
Vaakuna
Coventryn sijainti Englannin kartalla
Coventryn sijainti Englannin kartalla
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Länsi-Midlands
Kreivikunta Länsi-Midlands
Perustettu 1043
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Metropolikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 98,64 km²
Väkiluku (2002) 300 848
 – Tiheys 3 050 as./km²

Coventry on kaupunki Länsi-Midlandsin kreivikunnassa Englannissa. Coventryn asukasluku vuoden 2002 laskennassa oli 300 848.[1] Se on siis Englannin yhdeksänneksi suurin kaupunki.

Coventry on ennen kaikkea autojen ja moottoripyörien kaupunki. Alan teollisuutta on ollut alueella jo vuodesta 1896. Alkaen nykyisin tuntemattomista nimistä kuten Coventry Motette ja Great Horseless Carriage Co., jatkuen tutummilla nimillä Daimler ja Triumph, kaupungin teollisuushistoria on automerkkien paraatia. Peugeot'llakin on kaupungissa tehdas. Kuuluisat Lontoon taksit tehdään Coventryssä, ja siellä on myös Jaguarin pääkonttori ja yksi tehtaista. 1970- ja 1980-luvulla autoteollisuudella meni huonosti ja Coventryssä oli työttömyysprosentti pahimmillaan yli 20 %. Viime vuosina Coventry on toipunut lamasta kun uudet teollisuudenalat asettuvat kaupunkiin.

Coventryssä on kaksi yliopistoa, Coventry University, jolla on keskellä kaupunkia kampus, sekä Warwickin yliopisto, jolla on laaja kampus on noin viisi kilometriä kaupungin keskustasta etelän Warwickshireen päin. Warwickin yliopisto on yksi viidestä englantilaisyliopistosta, joita ei ole koskaan arvosteltu kärkikymmenikön ulkopuolelle opetuksen laadussa ja tutkimuksessa.

Coventryn suurin nähtävyys on Liikennemuseo (Coventry Transport Museum).[2]

Coventryn pommitustuhoja 16.11.1940

Toisessa maailmansodassa Saksa pommitti Coventryä samoin kuin muita suuria teollisuuskaupunkeja. Muun muassa katedraali romuttui täysin. Uusi katedraali avattiin 1962 vanhan raunioiden viereen. Coventry oli yksi Englannin pahimmin tuhoutuneista kaupungeista.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 52°24′29″N, 1°30′38″W

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.