Chortitzer Mennonite Conference

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chortitzer Mennonite Conference (saks. Die Mennonitische Gemeinde zu Chortitz) on mennoniittakirkko Länsi-Kanadassa. Vuonna 2006 sillä oli 1650 jäsentä ja 13 seurakuntaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunnan perustajien ryhmä tuli Manitobaan Venäjältä 1874. Heitä kutsuttiin ensin Bergthalereiksi, mutta myöhemmin heidät tunnettiin Chortitzerin kirkkona, koska heidän piispansa Gerhard Wicken (1827-1900) asui Chortitzerin kylän lähellä (nykyään Randolph). Ryhmä oli hyvin konservatiivinen. He lauloivat ilman säestystä harmoonin melodiaa eivätkä he osallistuneet sunnuntaijumalanpalveluksiin tai iltahartauksiin. Heidän jumalanpalveluksissa käytettiin vain saksan kieltä.

Vuonna 1948 ryhmä konservatiisia perheitä muutti Paraguyaan. Tämä avasi mahdollisuuksia muutoksiin Chortitzerin konferensissa. Lisättiin kristittyjen opetusta Raamatun opinnoilla, nuorten koulutusohjelmilla ja jumalanpalveluksissa alettiin käyttämään myös englannin kieltä. Kuitenkin pääkirkko sijaitsee Steinbachissa, Manitobassa ja julkaisee CMC Chronicle -lehteä ja lähettää radio-ohjelmia saksankielisille mennoniiteille Etelä-Afrikkaan, Meksikoon, Belizeen ja Kanadaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.