China Securities Finance Corporation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
China Securities Finance Corporation
Yritysmuoto valtio-omisteinen instituutio
Perustettu 2011
Toimitusjohtaja Nie Qingping
Kotipaikka  Kiina, Peking[1]
Toimiala rahoitus
Tuotteet lainat
Kotisivu csf.com.cn

China Securities Finance Corporation on vuonna 2011 perustettu Kiinan keskuspankin rahoittama valtio-omisteinen instituutio. Sen tehtävänä on ollut välittää lainoja osakevälittäjille, jotka lainaavat rahaa edelleen eteenpäin tavallisille kiinalaisille. Kiinan osakkeiden arvon lähdettyä jyrkkään laskuun heinäkuussa 2015 se on ostanut osakkeita myös suoraan markkinoilta keskuspankilta saamillaan varoilla laskun hillitsemiseksi.[2] Instituution johdossa toimii Nie Qingping ja sillä on noin 70 työntekijää.[1]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

China Securities Finance Corporation perustettiin vuonna 2011 Kiinan valtioneuvoston ja finanssivalvoja China Securities Regulatory Commissionin eli CSRC:n hyväksynnällä. Sen oli tarkoitus tukea vuonna 2010 aloitettua pilottihanketta, jolla Kiinan mannermaan arvopaperien välitysliikkeiden sallittiin osallistua arvopaperien kauppaan lainarahalla.[3] Tällaista kauppaa tapahtui pienimuotoisesti epävirallisesti jo ennen vuotta 2010, mutta vasta pilottihankkeen myötä siitä tuli virallista. Sijoittajat saattoivat näin ottaa lainarahaa välitysliikkeiltä ja sijoittaa rahat arvopapereihin. Lainan vakuutena ovat sijoituksella saadut arvopaperit. Sijoittajan täytyy myös tehdä talletus, joka on aluksi yhtä suuri kuin sijoitukseen otetun rahan summa.[4] Jos arvopaperien arvo tippuu tämän summan alle, sijoittajan täytyy tajota lisää vakuuksia. Jos sijoittaja ei tähän pysty, velkoja voi myydä vakuutena olleet osakkeet. Toiminnan vaarana on paniikkimyyntien lauekaminen, jotka painavat kursseja alas ja vähentävät velallisten vakuuksien arvoa entisestään.[5]

Hankkeen alkuvaiheessa sijoittajilla tuli olla auki ollut tili vähintään 18 kuukauden ajan rekisteröidyssä arvopaperiyhtiössä, jonne sijoitettuna tuli olla osakkeita ja/tai käteistä vähintään 500 000:n renminbin edestä. Vuonna 2013 CSRC laski vaadittua tilin aukioloaikaa kuuteen kuukauteen ja perui ohjeistuksensa koskien vähimmäistalletuksen määrää. Välittäjät tulkitsivan tämän siten, että vähimmäismäärät saatettiin asettaa vapaasti.[4] Nykyisin välitysliikkeet saavat rahansa esimerkiksi myymällä osakkeitaan, mutta myös China Securities Finance Corporationilta, joka harjoittaa tämän toiminnan lisäksi myös arvopaperilainausta.[3] Pörssikurssit lähtivät jyrkkään laskuun heinäkuussa 2015. China Securities Finance Corporationin tehtäväksi tuli ostaa osakkeita markkinoilta keskuspankin varoilla.[2] Tätä tarkoitusta varten sen käyttöön annettiin joidenkin lähteiden mukaan 2,5-3 triljoonaa renminbiä, eli noin 483 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Se sai myös noin 100 miljardia renminbiä useilta eri Kiinan pankeilta[6] ja se voi vielä hakea lisää rahaa 322 miljardin dollarin edestä. Se on sittemmin sijoittanut rahojaan etenkin markkina-arvoltaan suuriin yrityksiin ja etenkin rautateihin.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Meet China’s Stock Savior: He Never Saw the Crash Coming bloomberg.com. Bloomberg Business. Viitattu 9.8.2015. (englanniksi)
  2. a b Karoliina Liimatainen: Kiinan osakemyräkkä rasittaa jo naapurimaita – myös raaka-aineet oireilevat HS.fi. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 9.8.2015.
  3. a b Gabriel Wildau: FT Explainer: What is China Securities Finance Corporation? ft.com. Financial Times. Viitattu 9.8.2015. (englanniksi)
  4. a b Gabriel Wildau: Explainer: Margin finance in China ft.com. Financial Times. Viitattu 9.8.2015.
  5. Karoliina Liimatainen: Kiinan pörssit ovat markkinatalouden irvikuvia – sääntely vääristää osakekauppaa HS.fi. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.12.2021.
  6. China Securities Finance Said to Have Up to $483 Billion on Tap bloomberg.com. Bloomberg Business. Viitattu 9.8.2015. (englanniksi)
  7. Here’s What China’s Rescue Fund Is Buying to End the Stocks Rout bloomberg.com. Bloomberg Business. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)