Cesar Millan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cesar Millan.

Cesar Millan (s. 27. elokuuta 1969 Culiacan, Meksiko) on meksikolais-yhdysvaltalainen koirapsykologi, koirankouluttaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten National Geographic Channelilta, MTV3 Avalta ja Livltä tulleesta televisio-ohjelmasta Koirakuiskaaja. Hän on myös kirjoittanut neljä koira-aiheista kirjaa, jotka on käännetty suomeksi nimillä Koirakuiskaaja, Laumanjohtaja, Perheen koira ja Koirakuiskaajan pentukoulu. Lisäksi televisioarjan kaksi ensimmäistä kautta on julkaistu DVD:llä.

Millan on erikoistunut aggressiivisten ja muuten vakavasti käytöshäiriöisten koirien kuntouttamiseen. Hän sanoo kuntouttavamsa koiria ja kouluttavansa ihmisiä. Hänellä on noin 40 erirotuista koiraa, jotka asuvat laumana Millanin koirapsykologikeskuksessa eteläisessä Los Angelesissa. Suurin osa koirista on peräisin koiratarhoista, ja ne ovat kärsineet erilaisista käytösongelmista ja kaltoinkohtelusta. Osalla on myös fyysisiä ongelmia ja puutteita.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cesar Millan syntyi Culiacanissa, noin tuhat kilometriä Meksikon pääkaupungista Mexico Citystä ja vietti suurimman osan lapsuudestaan isoisänsä maatilalla Ixpalinossa. Hän on kerännyt kokemuksensa seuraamalla farmin työkoiria. Millan kertoo kirjassaan Koirakuiskaaja elämästään maaseudulla ja johtajuuden oppimisesta isoisän esimerkin avulla. Millanista käytettiin lapsena lempinimeä el Perrero (suom. Koirapoika).

Millanin ollessa kuusivuotias hänen perheensä muutti Mazatlaniin, suurkaupunkiin, kauas isoisän maatilalta. Isä halusi tuoda lapset lähemmäs parempia kouluja. Cesar kaipasi elämää maalla, luonnossa ja koirien kanssa. Kaupungissa asuessaan Cesar ymmärsi haluavansa ammatin koirien parissa. Lassien ja Rin Tin Tinin inspiroimana hän alkoi haaveilla urasta Hollywoodin elokuvakoirien kouluttajana. Kaupungissa hän myös tutustui ensimmäistä kertaa puhdasrotuisiin koiriin.

Millan lähti 21-vuotiaana, osaamatta sanaakaan englantia, kohti Yhdysvaltoja toteuttamaan unelmaansa ja ylitti rajan laittomasti Tijuanasta. Ensimmäisen työnsä hän sai koiratrimmaamosta ja huomasi työnsä ohessa, kuinka koirat Yhdysvalloissa erosivat mieleltään kovasti koirista Meksikossa. Näin alkoi syntyä uusi unelma "ongelmakoirien" auttamisesta.

Millan asuu Kaliforniassa Santa Claritassa. Millanilla on kaksi poikaa, Andre ja Calvin, avioliitostaan Ilusion Millanin kanssa. Ilusion Millan haki avioeroa helmikuussa 2010[1], toukokuussa 2010 Cesar Millan yritti itsemurhaa[2]. Cesar ja Ilusion Millanin avioeroon sisältyvä lopullinen ositus tehtiin keväällä 2012[3].

Menetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millan uskoo, että koira tarvitsee rauhallisen itsevarman johtajan. Jos koira joutuu johtajan asemaan ihmiseen nähden, seuraa siitä erilaisia ongelmia niin koiralle kuin ihmisellekin. Millanin oppien mukaan koira tulee onnelliseksi, kun ihminen huolehtii sen perustarpeista tietyssä järjestyksessä. Ensin liikuntaa, sitten kuria, eli rajoja ja sääntöjä ja viimeiseksi paljon hellyyttä. Koiraa ei tule ainoastaan palkita hyvästä käytöksestä, vaan myös korjata virheellistä käytöstä. Kaikista tärkein työväline on oma asenne ja on tärkeää myös osata käyttää hihnaa ja kävelyttää koiraa oikein. Koiraa ohjataan parhaiten oman energian avulla, ei sanoilla ja tunteilla kuten ihmisiä kohdellaan/ohjataan. Ihmisten psykologinen käyttäytyminen on keksinyt koulutuksen. Ehdollistaminen eli istu, paikka, tänne jne. Tämä on siis ehdollistamista. Koiraan ei tepsi ja se ei edes ymmärrä keinoa kun sanot sille: Et saa keksiä tänään koska purit naapuria. Ihminen sen sijaan esimerkkinä voisi ymmärtää olla syömättä kynsiään vuorokauteen jos saisi palkkioksi miljoona euroa. Cesarin sanoin ihminen ehdollistaa, koiraemo käskee. Mutta emo ei käske vihaisena tai turhautuneena, toisin kuin ihminen. - Siinä ero, miksi koira ei seuraa epätasapainoista johtajaa, turhautunutta, surullista, vihaista, levotonta tai vaan ainoastaan rauhallisen itsevarmaa energiaa. Koirille rauhallisen alistuva mielentila on mieluisin, sillä siihen laumahierarkia perustuu, johtajiin ja seuraajiin.lähde?

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millanin menetelmiä ovat arvostelleet ympäri maailman muun muassa eläinlääkärit, muut koirankouluttajat ja tutkijat. Arvostelijoiden yhteistyön tuloksena on syntynyt Dog Welfare -kampanja, jossa otetaan kantaa Cesar Millanin koulutusmenetelmiin ja niiden vaikutuksiin[4]. Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin menetelmien katsotaan olevan koiralle haitallisia ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit.[5] Esimerkiksi Suomessa ei näytetä televisiossa Koirakuiskaaja-ohjelman kohtauksia, joissa Cesar Millan käyttää sähkö- tai piikkipantoja koulutusvälineinä[6], koska niiden käyttö on Suomen eläinsuojelulain vastaista[7][8]. Vuonna 2011 Cesar Millan joutui Ruotsissa perumaan esiintymisensä ruotsalaisten koiraharrastajien ja -asiantuntijoiden vastaliikkeen johdosta.[9]. Myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on ilmaissut kielteisen kantansa Cesar Millanin koulutusmenetelmiin[10][11][12].

Millania kritisoivat tahot ovat sanoneet, että Millanin menetelmät eivät perustu moderniin koiran oppimisteoriaan, ja ne ovat vahingollisia sekä koiralle että koiran ja omistajan väliselle suhteelle. Kritiikissä painotetaan sitä, että Millan perustaa koulutusmenetelmänsä vanhentuneisiin käsityksiin johtajuudesta ja koiralauman dynamiikasta eikä käytä hyväkseen koiran palkitsemista koulutusmenetelmänä. Kritiikissä myös tuodaan esille tutkimuksia, joiden mukaan aggressiiviset koulutusmenetelmät, kuten Millanin käyttämät pakotteet, eivät ole pelkästään epäeettisiä ja tehottomia koirankoulutuksessa, vaan myös lisäävät koiran aggressiivista käytöstä[13]. Koirakuiskaaja-ohjelmassa nähtävät tulokset, joissa koirat käyttäytyvät koulutuksen jälkeen rauhallisemmin, johtuvat todennäköisesti pakotteiden käytön aiheuttamasta käytöksen tukahtumisesta tai vakavimmillaan opitusta avuttomuudesta[14]. Koirien elekielessä jännittynyt keho, alhaalla kannettu häntä, taakse vedetyt korvat ja läähätys ovat yleisiä hermostuneisuuden tai pelon merkkejä, ja ne ovat usein nähtävissä Millanin käsittelyn jälkeen[15][16]. Millania arvostelevat puhuvat koiran oppimisteorian, operantin ja klassisen ehdollistamisen sekä palkkioiden käytön puolesta.

Viime vuosien aikana Millaniin kohdistunut arvostelu on lisääntynyt. Esimerkiksi lokakuussa 2012 tuhannet katsojat vetosivat sosiaalisen median kautta brittiläisen ohjelman The Alan Titchmarsh Show'n tuotantoon, jotta he eivät ottaisi Cesar Millania vieraaksi ohjelmaan Millanin koirankoulutusmenetelmien takia. Haastattelu kuitenkin tehtiin, mutta ohjelman isäntä Alan Titchmarsh otti ennakoitua kriittisemmän kannan ja kyseenalaisti suorassa haastattelussa Millanin menetelmät.[17] Koirakuiskaaja-ohjelman viimeiseksi jäänyt tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2012.

Millan on vastannut arvosteluun tietävänsä toimivansa koirien hyväksi ja myös sen, että kaikki eivät vain pidä hänestä. Hän on myös huomauttanut, että työskentelee useimmiten hankalien ongelmakoirien parissa, eikä hänen mukaansa näitä voida kouluttaa yhtä kevyesti kuin tavallisia koiria.[18]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cesar's Way, (suom. Koirakuiskaaja, Karisto 2008)
  • Be the Pack Leader, (suom. Laumanjohtaja, Karisto 2009)
  • A Member of the Family (suom. Perheen koira, Karisto, 2010)
  • How to Raise the Perfect Dog. (suom. Koirakuiskaajan pentukoulu, Karisto 2011)
  • Cesar Millan's short guide to a happy dog (suom. Koirakuiskaajan parhaat neuvot, Karisto, 2013)

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koirakuiskaaja, kausi 1
  • Koirakuiskaaja, kausi 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]