Cesar Millan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cesar Millan.

Cesar Millan (s. 27. elokuuta 1969 Culiacan, Meksiko) on meksikolaisyhdysvaltalainen koirapsykologi, koirankouluttaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten National Geographic Channelilta, MTV3 Avalta ja Liviltä tutusta TV-ohjelmasta Koirakuiskaaja. Hän on myös kirjoittanut neljä koira-aiheista kirjaa, jotka on käännetty suomeksi nimillä Koirakuiskaaja, Laumanjohtaja, Perheen koira ja Koirakuiskaajan pentukoulu. Lisäksi TV-sarjan kaksi ensimmäistä kautta on julkaistu DVD:llä.

Millan on erikoistunut aggressiivisten ja muuten vakavasti käytöshäiriöisten koirien kuntouttamiseen. Omien sanojensa mukaan hän kuntouttaa koiria ja kouluttaa ihmisiä. Hänellä on noin 40 erirotuista koiraa, jotka asuvat laumana Millanin koirapsykologikeskuksessa, eteläisessä Los Angelesissa. Suurin osa koirista on pelastettu koiratarhoista ja ne ovat kärsineet erilaisista käytösongelmista ja kaltoinkohtelusta. Osalla on myös fyysisiä ongelmia ja puutteita.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cesar Millan syntyi Culiacanissa, noin tuhat kilometriä Meksikon pääkaupungista, Mexico Citystä ja vietti suurimman osan lapsuudestaan isoisänsä maatilalla Ixpalinossa. Hän on kerännyt kokemuksensa seuraamalla farmin työkoiria. Millan kertoo kirjassaan Koirakuiskaaja elämästään maaseudulla ja johtajuuden oppimisesta isoisän esimerkin avulla. Millanista käytettiin lapsena lempinimeä el Perrero (suom. Koirapoika).

Millanin ollessa kuusivuotias hänen perheensä muutti Mazatlaniin, suurkaupunkiin, kauas isoisän maatilalta. Isä halusi tuoda lapset lähemmäs parempia kouluja. Cesar kaipasi elämää maalla, luonnossa ja koirien kanssa. Kaupungissa asuessaan Cesar ymmärsi haluavansa ammatin koirien parissa. Lassien ja Rin Tin Tinin inspiroimana hän alkoi haaveilla urasta Hollywoodin elokuvakoirien kouluttajana. Kaupungissa hän myös tutustui ensimmäistä kertaa puhdasrotuisiin koiriin.

21-vuotiaana osaamatta sanaakaan englantia Millan lähti unelmansa perässä kohti Yhdysvaltoja ja ylitti rajan laittomasti Tijuanasta. Ensimmäisen työnsä hän sai koiratrimmaamosta ja alkoi työnsä ohessa huomata, kuinka koirat USA:ssa erosivat mieleltään kovasti koirista Meksikossa. Näin alkoi syntyä uusi unelma "ongelmakoirien" auttamisesta.

Millan asuu Kaliforniassa, Santa Claritassa. Millanilla on kaksi poikaa, Andre ja Calvin, avioliitostaan Ilusion Millanin kanssa. Ilusion Millan haki avioeroa helmikuussa 2010 [1], toukokuussa 2010 Cesar Millan yritti itsemurhaa [2]. Cesar ja Ilusion Millanin avioeroon sisältyvä lopullinen ositus tehtiin keväällä 2012[3].

Metodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millan uskoo, että koira tarvitsee rauhallisen itsevarman johtajan. Jos koira joutuu johtajan asemaan ihmiseen nähden, seuraa siitä erilaisia ongelmia niin koiralle kuin ihmisellekin. Millanin oppien mukaan koira tulee onnelliseksi, kun ihminen huolehtii sen perustarpeista tietyssä järjestyksessä. Ensin liikuntaa, sitten kuria, eli rajoja ja sääntöjä ja viimeiseksi paljon hellyyttä. Koiraa ei tule ainoastaan palkita hyvästä käytöksestä, vaan myös korjata virheellistä käytöstä. Kaikista tärkein työväline on oma asenne ja on tärkeää myös osata käyttää hihnaa ja kävelyttää koiraa oikein. Koiraa ohjataan parhaiten oman energian avulla, ei sanoilla ja tunteilla kuten ihmisiä kohdellaan/ohjataan. Ihmisten psykologinen käyttäytyminen on keksinyt koulutuksen.-->Ehdollistaminen. Eli istu, paikka, tänne jne. Tämä on siis ehdollistamista. Koiraan ei tepsi ja se ei edes ymmärrä keinoa kun sanot sille: Et saa keksiä tänään koska purit naapuria. Ihminen sen sijaan esimerkkinä voisi ymmärtää olla syömättä kynsiään vuorokauteen jos saisi palkkioksi miljoona euroa. Cesarin sanoin ihminen ehdollistaa, koiraemo käskee. Mutta emo ei käske vihaisena tai turhautuneena, toisin kuin ihminen. -Siinä ero, miksi koira ei seuraa epätasapainoista johtajaa, turhautunutta, surullista, vihaista, levotonta tai muuta kuin rauhallisen itsevarmaa energiaa. Koirille rauhallisen alistuva mielentila on mieluisin, sillä siihen laumahierarkia perustuu, johtajiin ja seuraajiin.lähde?

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Millanin metodeja on kritisoitu ympäri maailman muun muassa eläinlääkärien, muiden koirankouluttajien ja tieteellisten tutkijoiden toimesta. Kritisoijien yhteistyön tuloksena on syntynyt Dog Welfare -kampanja, jossa otetaan kantaa Cesar Millanin koulutusmetodeihin ja niiden mahdollisiin vaikutuksiin [4]. Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin metodien katsotaan olevan koiralle haitallisia ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit.[5] Esimerkiksi Suomessa ei näytetä televisiossa Koirakuiskaaja-ohjelman kohtauksia, joissa Cesar Millan käyttää sähkö- tai piikkipantoja koulutusvälineinä [6], koska niiden käyttö on Suomen eläinsuojelulain vastaista [7] [8]. Vuonna 2011 Cesar Millan joutui Ruotsissa perumaan esiintymisensä ruotsalaisten koiraharrastajien ja -asiantuntijoiden vastaliikkeen johdosta.[9]. Myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on ilmaissut kielteisen kantansa Cesar Millanin koulutusmetodeihin [10] [11] [12].

Millania kritisoivat tahot ovat argumentoineet, että Millanin metodit eivät perustu moderniin koiran oppimisteoriaan, ja ne ovat vahingollisia sekä koiralle että koiran ja omistajan väliselle suhteelle. Kritiikissä painotetaan sitä, että Millan perustaa koulutusmetodinsa vanhentuneisiin käsityksiin johtajuudesta ja koiralauman dynamiikasta, eikä käytä hyväkseen koiran palkitsemista koulutusmetodina. Kritiikissä myös tuodaan esille tutkimuksia, joiden mukaan aggressiiviset koulutusmetodit, kuten Millanin käyttämät pakotteet, eivät ole pelkästään epäeettisiä ja tehottomia koirankoulutuksessa, mutta myös lisäävät koiran aggressiivista käytöstä [13]. Koirakuiskaaja-ohjelmassa nähtävät tulokset, joissa koirat käyttäytyvät koulutuksen jälkeen rauhallisemmin, johtuvat todennäköisesti pakotteiden käytön aiheuttamasta käytöksen tukahtumisesta tai vakavimmillaan opitusta avuttomuudesta [14]. Koirien elekielessä jännittynyt keho, alhaalla kannettu häntä, taakse vedetyt korvat ja läähätys ovat yleisiä hermostuneisuuden tai pelon merkkejä, ja ne ovat usein nähtävissä Millanin käsittelyn jälkeen [15] [16]. Millania kritisoivat puhuvat koiran oppimisteorian, operantin ja klassisen ehdollistamisen sekä palkkioiden käytön puolesta.

Viime vuosien aikana kritiikki Millania kohtaan on kasvanut. Esimerkiksi lokakuussa 2012 tuhannet katsojat vetosivat sosiaalisen median kautta isobritannialaisen ohjelman The Alan Titchmarsh Show'n tuotantoon, jotta he eivät ottaisi Cesar Millania vieraaksi ohjelmaan Millanin koirankoulutusmetodien takia. Haastattelu kuitenkin tehtiin, mutta ohjelman isäntä Alan Titchmarsh otti ennakoitua kriittisemmän kannan ja kyseenalaisti Millanin metodit suorassa haastattelussa. [17] Koirakuiskaaja-ohjelman viimeiseksi jäänyt tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2012.

Millan on vastannut arvosteluun tietävänsä toimivansa koirien hyväksi, ja että kaikki eivät vain pidä hänestä. Hän on myös huomauttanut, että työskentelee useimmiten hankalien ongelmakoirien parissa, eikä hänen mukaansa näitä voida kouluttaa yhtä kevyesti kuin tavallisia koiria.[18]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cesar's Way, (Käännös: Koirakuiskaaja)
  • Be the Pack Leader, (Käännös: Laumanjohtaja)
  • A Member of the Family (Käännös: Perheen koira)
  • How to Raise the Perfect Dog. (Käännös: Koirakuiskaajan pentukoulu)

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koirakuiskaaja, kausi 1
  • Koirakuiskaaja, kausi 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Millan, C ja Peltier M.J : Koirakuiskaaja, Karisto 2008
  • Millan, C ja Peltier M.J : Laumanjohtaja, Karisto 2009
  • Viralliset kotisivut