Canterbury

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Britanniassa. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Canterbury.
Canterbury
River Stour in Canterbury, England - May 08.jpg

Canterbury

Koordinaatit: 51°16′30″N, 1°5′13.2″EKoordinaatit: 51°16′30″N, 1°5′13.2″E

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Kreivikunta Kent
Väkiluku (2001) 43 432
Suuntanumero(t) 01227

Canterbury on kaupunki Kentin kreivikunnassa Kaakkois-Englannissa. Canterbury on tunnettu lähinnä katedraalistaan ja arkkipiispastaan, joka on anglikaanisen kirkon hengellinen johtaja. Kaupunkiin liittyy myös Geoffrey Chaucerin klassikkokirja Canterburyn tarinoita.

Nykyään Canterburyssa on noin 42 000 asukasta. Turistit tulevat usein kaupunkiin katsomaan katedraalia tai arkeologisia kaivauksia (The Big Dig).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen Canterburyn alueella on ollut asutusta ainakin pronssikaudelta lähtien. Roomalaisaikaan kaupungin nimi oli Durovernum Cantiacorum. Nimi on latinaa ja viittasi rautakautiseen oppidumiin eli linnoitettuun asutuskeskukseen, joka sijaitsi lähellä Canterburya. Nimeltä Durovernum Cantiacorum mainittiin ensimmäisen kerran eräänlaisessa roomalaisessa tiekartassa myöhäisellä 100-luvulla, jolloin kylä toimi roomalaisen Kentin pääkaupunkina. Myöhäisrautakaudella, hieman sen jälkeen kun roomalaiset olivat hyökänneet Britanniaan vuonna 55 eaa., kelttiheimo belgit asettuivat alueelle. Myös oppidumin asukkaat siirtyivät lähemmäs Canterburya Gaius Julius Caesarin ja roomalaisen hyökkäysen tieltä, ja oppidum lähestulkoon hylättiin. Vuonna 43 Rooman valtakunta aloitti Britannian valloituksen. Arkeologien löydökset ovat osoittaneet, että roomalaiset asettuivat asumaan Canterburyyn hyvin pian valloituksen jälkeen. Alueelle rakennettiin muun muassa castra, roomalainen sotilasleiri, sekä muita rakennuksia kuten basilika, teatteri ja kylpylä.[1]

Kaupungin augustiinilaisluostari perustettiin vuonna 597 nykyisen katedraalin paikalle.

Canterburyn katedraali


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roman Canterbury Viitattu 17. toukokuuta 2007. (englanniksi)


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Canterbury.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.