CORBA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CORBA (engl. Common Object Request Broker Architecture) on teollisuusstandardi tietoliikenneprotokolla hajautettujen ohjelmistojen yhteenliittämiseksi. CORBA ei ole ohjelmointimenetelmä vaan mekanismi eri ohjelmointikielillä tehtyjen ja eri laitteisto- tai käyttöjärjestelmäarkkitehtuureissa toimivien ohjelmakomponenttien väliseen kommunikointiin.

CORBA tarjoaa palvelut komponenttien rekisteröintiin, paikantamiseen, aktivointiin, virheidenkäsittelyyn ja parametrien välitykseen. CORBA hoitaa tiedon formaatin muunnoksen arkkitehtuurien välillä.

CORBA perustuu asiakas-palvelin -arkkitehtuuriin, jossa palvelinkomponentit tarjoavat palveluita asiakaskomponenteille. Komponentit voivat myös olla kokonaisia ohjelmia. Komponentti voi olla samaan aikaan sekä palvelin että asiakas.

Asiakaskomponentti voi kutsua palvelua joko OMG IDL stubin avulla tai muodostomalla palvelupyynnön dynaamisesti DII:n (Dynamic Invocation interface) palveluilla.

CORBA:n ydin on Object Request Broker, joka tarjoaa asiakaskomponentille läpinäkyvän menetelmän muualla sijaitsevien palveluiden kutsumiseen. ORB helpottaa hajautettujen sovellusten ohjelmointia kätkemällä tietoliikenteeseen liittyvät rutiinitoimet, niin että palvelun kutsu näyttää asiakkaalle paikalliselta funktio- tai metodikutsulta. Kutsun aikana ORB ensin etsii palvelun toteutuksen, muuntaa ja siirtää parametrit, aktivoi tarvittaessa toteutuksen ja siirtää kontrollin palveluobjektille. Palvelun suorituksen jälkeen ORB palauttaa mahdolliset tulokset asiakkaalle.

CORBA-standardia koordinoi Object Management Group (OMG).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.