British Museum

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
British Museum
British Museumin pääsisäänkäynti kuvattuna koillisesta
British Museumin pääsisäänkäynti kuvattuna koillisesta
Perustettu 1753
Sijainti Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Osoite: Great Russell Street, London WC1, Englanti
Vierailijoita vuodessa 4 500 000 (2005) [1]
Johtaja Neil MacGregor
Kotisivut www.thebritishmuseum.ac.uk

British Museum Lontoossa on Yhdistyneen kuningaskunnan ja koko maailman suurimpia ja merkittävimpiä ihmiskunnan historian ja kulttuurin museoita. Museo perustettiin vuonna 1753 pitkälti lääkäri ja tiedemies Sir Hans Sloanen kokoelmien pohjalle. Museo avattiin 15. tammikuuta 1759 Montagu Housessa, Bloomsburyssä, nykyisen museorakennuksen paikalla.

Museossa on yli seitsemän miljoonaa erilaista esinettä, jotka havainnollistavat kulttuurin kehitystä alkuajoista nykyaikaan. Monet esineistä on säilötty maan alle tilan puutteen vuoksi.

Museon sisäänpääsystä ei veloiteta maksua. Museo on auki joka päivä aamu kymmenestä puoli kuuteen illalla. Museossa on myös ravintola, kahvila, ja kolme matkamuistomyymälää.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti on kiistelty siitä, onko museoilla oikeus pitää toisista maista kolonialismin aikana vietyjä esineitä ja British Museum on huomattavampia tämän kritiikin kohteista.[2][3][4] Elginin marmorit ja Beninin pronssit kuuluvat kiistellyimpiin kokoelmiin, niiden palauttamista alkuperämaihinsa Kreikkaan ja Nigeriaan on vaadittu useaan otteeseen.[5][6] Lisäksi Egyptin valtio on vaatinut Rosettan kiven palauttamista Egyptiin. British Museum on vastannut kritiikkiin sanomalla, että vaatimus palauttaa muista maista viedyt esineet tyhjentäisi sekä British Museumin että muutkin maailmankuulut museot ja että museo on Britannian lakien mukaan esineiden kiistaton omistaja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 51°31′10″N, 0°7′37″W