Brasilian jalkapallon osavaltiomestaruussarjat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brasilian jalkapallon osavaltiomestaruussarjat ovat Brasilian osavaltioissa vuosittain käytäviä jalkapallon mestaruussarjoja. Ne kestävät kolme-neljä kuukautta ja alkavat yleensä tammikuussa, kun taas Campeonato Brasileiro pelataan huhti-toukokuusta joulukuuhun.

Taloudellisten ja maantieteellisten syiden vuoksi Brasiliassa oli pitkään mahdotonta järjestää koko maan kattavaa kansallista jalkapallosarjaa niin kuin esimerkiksi Euroopassa on ollut tapana. Niinpä osavaltiosarjat muodostivat Brasilian korkeimman sarjatason.

Brasilian kansallinen jalkapallon sarjajärjestelmä Campeonato Brasileiro kehitettiin vuonna 1971. Siitä huolimatta perinteiset osavaltiosarjat jatkuivat sen rinnalla ja vielä alkuaikoina osavaltiosarjoja pidettiin tärkeämpinä kuin Brasilian mestaruussarjaa. Nykyään Brasilian mestaruus on tärkeämpi, mutta osavaltiosarjat ovat edelleen hyvin arvostettuja ja niihin panostetaan yhtä paljon kuin Brasilian mestaruussarjaan. Osavaltiomestaruussarjoissa on paljon paikallisotteluja, klassikoita (clássicos), jotka ovat etenkin joukkueiden kannattajille usein tärkeämpiä kuin suurseuran kohtaaminen jostain toisesta osavaltiosta.

Osavaltioiden mestarit ja joissain osavaltioissa myös toiseksi tulleet saavat osallistumisoikeuden seuraavan vuoden Copa do Brasiliin eli Brasilian cupiin. Lisäksi osavaltioissa, joissa ei ole sellaisia suurseuroja, jotka osallistuisivat Campeonato Brasileiro Série A:han tai Campeonato Brasileiro Série B:hen, panoksena on osallistumisoikeus saman vuoden Campeonato Brasileiro Série C:hen.

Merkittävimpiä osavaltiosarjoja ovat Campeonato Carioca (Rio de Janeiron osavaltio) ja Campeonato Paulista (São Paulon osavaltio), joissa pelaavat maan suurimmat seurat.

Osavaltiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Acreano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Acreano on Acren osavaltion jalkapallon mestaruussarja. Se pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1947. Brasilialaiseen tyyliin pelijärjestelmä on muuttunut usein vuosien saatossa. Hallitseva mestari on Associação Desportiva Senador Guiomard. Eniten mestaruuksia on Rio Branco Football Clubilla (23).

Joukkueet jaetaan ensimmäisessä vaiheessa kahteen neljän joukkueen lohkoon ja ne pelaavat yksinkertaisen sarjan. Lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Toinen vaihe on samanlainen. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet se kruunataan mestariksi. Jos ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa on eri voittajat, ne kohtaavat toisensa kolmannessa vaiheessa kahdesti (kotona ja vieraissa).

Campeonato Alagoano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Alagoano on Alagoasin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1927 lähtien. Hallitseva mestari on Associação Atlética Coruripe. Eniten mestaruuksia on voittanut Centro Sportivo Alagoano (36). Pelijärjestelmä on muuttunut vuosien saatossa usein.

Campeonato Alagoano on jaettu Copa Maceióon ja Copa Alagoasiin. Niissä pelijärjestelmä on samanlainen. Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa ensimmäisen vaiheen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Jos joku seura voittaa sekä ensimmäisen että toisen vaiheen, se voittaa kyseisen copan. Jos ensimmäisen ja toisen vaiheen voittaa eri seurat, niin ne käyvät keskenään kaksiosaisen kolmannen vaiheen. Jos Copa Maceión ja Copa Alagoasin voittaa sama seura, se voittaa Campeonato Alagoanon. Jos copat on voittanut eri seurat, niin ne käyvät keskenään kaksiosaisen finaalin. Copa Maceión viimeinen joukkue putoaa alempaan divisioonaan eikä osallistu Copa Alagoasiin.

Campeonato Amapaense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Amapaense on Amapán osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1944 lähtien. Hallitseva mestari on Sociedade Esportiva e Recreativa São José. Eniten mestaruuksia on voittanut Esporte Clube Macapá (17). Sarjan pelijärjestelmä on muuttunut usein.

Ensimmäisessä vaiheessa pelataan yksinkertainen sarja ja kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa vielä ratkaisuottelussa. Toisessa vaiheessa pelataan jälleen yksinkertainen sarja ja kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Jos joku seura voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne kohtaavat toisensa kaksiosaisessa finaalissa ja voittaja on sarjan mestari. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Amazonense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Amazonense on Amazonasin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1914 lähtien. Hallitseva mestari on São Raimundo Esporte Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Nacional Futebol Clube (39). Pelijärjestelmä on muuttunut vuosien saatossa.

Campeonato Amazonense on jaettu Taça Amazonasiin ja Taça Cidade de Manausiin. Taça Amazonasissa kymmenen joukkuetta pelaa yksinkertaisen sarjan. Taça Cidade de Manausissa joukkueet jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon ja ne pelaavat yksinkertaisen sarjan. Lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat sen jälkeen pudotuspelit. Jos joku seura voittaa molemmat taçat, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat keskenään kaksiosaisen finaalin ja voittaja on sarjan mestari.

Campeonato Baiano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Baiano on Bahian osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1905 lähtien. Campeonato Baiano on Brasilian toiseksi vanhin osavaltiosarja. Hallitseva mestari on Colo-Colo de Futebol e Regatas. Eniten mestaruuksia on voittanut Esporte Clube Bahia. Se on voittanut 43 kertaa, joista kaksi on ollut jaettua mestaruutta. Pelijärjestelmä on muuttunut vuosien aikana.

Joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen lohkoon. Ensimmäisessä vaiheessa lohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja. Lohkojen neljä parasta pelaavat sen jälkeen pudotuspelit. Toinen vaihe on samanlainen kuin ensimmäinen. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat keskenään kaksiosaisen finaalin. Vaiheiden kaksi huonointa joukkuetta pelaavat kaksiosaisen putoamiskilpailun. Hävinnyt putoaa alempaan divisioonaan. Jos joku joukkue on huonoin molemmissa vaiheissa, se putoaa suoraan.

Campeonato Brasiliense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Brasiliense, joka tunnetaan myös nimillä Campeonato Metropolitano de Brasília ja Campeonato Candango, on Brasíliassa sijaitsevan hallinnollisen piirin Distrito Federalin mestaruussarja. Myös toisista osavaltioista on mahdollisuus liittyä Brasílian jalkapalloliittoon (FBF) ja sitä kautta Campeonato Brasilienseen mikäli seura sijaitsee enintään 200 kilometrin päässä pääkaupunki Brasíliasta. Tätä pykälää käyttävät hyväkseen Associação Atlética Luziânia Goiásin osavaltiosta ja Sociedade Esportiva Unaí Itapuã Minas Geraisin osavaltiosta.

Campeonato Brasiliensea on pelattu vuodesta 1959 lähtien. Hallitseva mestari on Brasiliense Futebol Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Sociedade Esportiva do Gama (10). Sarjan pelijärjestelmä on muuttunut vuosien aikana.

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon, jossa ne pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa molempien lohkojen kaksi parasta joukkuetta muodostavat uuden lohkon ja pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Eniten pisteitä kerännyt on sarjan mestari. Ensimmäisen vaiheen kolme huonointa joukkuetta putoavat alempaan divisioonaan.

Campeonato Capixaba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Capixaba on Espírito Santon osavaltion mestaruussarja, jota on pelattu vuodesta 1930 lähtien. Vuosina 1917-29 pelattiin Campeonato da Cidade de Vitóriaa, johon osallistuivat vain Vitórian kaupungin joukkueet. Campeonato Capixaban hallitseva mestari on Vitória Futebol Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Rio Branco Atlético Clube (30). Brasilialaiseen tyyliin sarjajärjestelmä on muuttunut usein.

Joukkueet jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon. Ensimmäisessä vaiheessa lohkot pelaavat yksinkertaisen sarjan ja lohkojen parhaat kohtaavat kaksiosaisessa finaalissa. Toisessa vaiheessa joukkueet pelaavat toisen lohkon joukkueita vastaan yksinkertaisen sarjan ja lohkojen parhaat kohtaavat kaksiosaisessa finaalissa. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen finaalin. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Carioca[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Carioca on Rio de Janeiron osavaltion mestaruussarja.

Pääartikkeli: Campeonato Carioca

Campeonato Catarinense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Catarinense on Santa Catarinan osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1924 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut useasti vuosien aikana. Hallitseva mestari on Figueirense Futebol Clube, joka on myös voittanut eniten mestaruuksia (14).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa molempien lohkojen neljä parasta joukkuetta jaetaan kahteen neljän joukkueen lohkoon, jotka pelaavat jälleen kaksinkertaisen sarjan. Kolmannessa vaiheessa lohkojen parhaat joukkueet pelaavat keskenään kaksiosaisen finaalin. Voittaja on koko sarjan mestari.

Campeonato Cearense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Cearense on Cearán osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1920 lähtien. Sarjajärjestelmä on vaihdellut vuosien aikana. Hallitseva mestari on Ceará Sporting Club. Eniten mestaruuksia on voittanut Fortaleza Esporte Clube (35, joista 1 jaettu).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Toisen vaiheen voittaja on sarjan mestari. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Gaúcho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Gaúcho on Rio Grande do Sulin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1919 lähtien. Hallitseva mestari on Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense. Eniten mestaruuksia on voittanut Sport Club Internacional (44).

Joukkueet jaetaan kolmeen kuuden joukkueen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Yhdestä lohkosta jatkoon pääsee kaksi parasta ja kahdesta lohkosta kolme parasta joukkuetta. Jatkoon päässeet joukkueet jaetaan kahteen neljän joukkueen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Lohkojen parhaat pelaavat kaksiosaisen finaalin. Voittaja on sarjan mestari. Kaksi huonointa putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Goiano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Goiano on Goiásin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1944 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut monesti. Hallitseva mestari on Goiás Esporte Clube, joka on myös voittanut eniten mestaruuksia (21).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen lohkoon. Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan toisen lohkon joukkueita vastaan ja yksinkertaisen sarjan oman lohkon joukkueita vastaan. Toisessa vaiheessa lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Toisen vaiheen voittaja on sarjan mestari. Ensimmäisen vaiheen kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Maranhense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Maranhense on Maranhãon osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1918 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut vuosien aikana. Hallitseva mestari on Moto Club de São Luís. Eniten mestaruuksia on voittanut Sampaio Corrêa Futebol Clube (29).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Toinen vaihe on samanlainen kuin ensimmäinen. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen ratkaisun, jonka voittaja on sarjan mestari.

Campeonato Matogrossense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Matogrossense on Mato Grosson osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1943 lähtien. Brasilialaiseen tyyliin sarjajärjestelmä voi muuttua joka vuosi. Hallitseva mestari on Clube Esportivo Operário Várzea-Grandense. Eniten mestaruuksia on voittanut Mixto Esporte Clube (23).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Lohkojen parhaat joukkueet pelaavat kaksiosaisen finaalin. Lohkojen huonoimmat joukkueet putoavat alempaan divisioonaan. Toisessa vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon. Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan toisen lohkon joukkueita vastaan. Sen jälkeen lohkojen parhaat joukkueet pelaavat kaksiosaisen finaalin. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen ratkaisun.

Campeonato Mineiro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Mineiro on Minas Geraisin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1915 lähtien. Campeonato Mineiron historia voidaan jakaa kahteen aikakauteen; aikaan ennen Mineirãoa ja aikaan jälkeen Mineirãon (Era Mineirão). Mineirão on Minas Geraisin suurin stadion ja se rakennettiin vuonna 1965 osavaltion pääkaupunkiin Belo Horizonteen. Hallitseva mestari on Cruzeiro Esporte Clube, jolla on myös eniten mestaruuksia Era Mineirãon aikana (22). Eniten mestaruuksia kaikkina aikoina on vielä Clube Atlético Mineirolla (43, joista kolme jaettua). Cruzeiro EC:llä on 34 voittoa, joista kaksi on jaettua mestaruutta. Muun muassa Ronaldo ja Tostão tekivät ammattilaisuransa debyytin Campeonato Mineirossa.

Joukkueet pelaavat yksinkertaisen runkosarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja on sarjan mestari.

Campeonato Paraense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Paraense on Parán osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1908 lähtien. Hallitseva mestari on Paysandu Sport Club, jolla on myös eniten mestaruuksia (42).

Ensimmäinen vaihe toimii karsintana toiseen vaiheeseen. Kymmenen joukkuetta pelaa yksinkertaisen sarjan ja kuusi parasta joukkuetta pääsee toiseen vaiheeseen. Kaksi huonointa joukkuetta putoavat alempaan divisioonaan. Paysandu SC, Clube Municipal Ananindeua, Clube do Remo ja Castanhal Esporte Clube pääsevät suoraan toiseen vaiheeseen. Toinen vaihe on jaettu Taça Cidade de Belémiin ja Taça Estado do Paráan. Taça Cidade de Belémissä joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan ja neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Taça Estado do Pará pelataan samalla systeemillä. Jos joku joukkue voittaa molemmat Taçat, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen ratkaisun.

Campeonato Paraibano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Paraibano on Paraíban osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1919 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut vuosien saatossa. Hallitseva mestari on Treze Futebol Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Botafogo Futebol Clube (26).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Toinen vaihe on samanlainen kuin ensimmäinen. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen ratkaisun. Huonoin joukkue putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Paranaense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Paranaense on Paranán osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1915 lähtien. Sarjajärjestelmä on vaihtunut vuosien aikana. Hallitseva mestari on Paraná Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Coritiba Foot Ball Club (32).

Joukkueet jaetaan kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Sen jälkeen lohkojen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja on sarjan mestari. Lohkojen huonoimmat joukkueet putoavat alempaan divisioonaan.

Campeonato Paulista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Paulista on São Paulon osavaltion mestaruussarja.

Pääartikkeli: Campeonato Paulista

Campeonato Pernambucano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Pernambucano on Pernambucon osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1915 lähtien. Sarjajärjestelmä on vaihdellut vuosien saatossa. Hallitseva mestari on Sport Club do Recife, joka on myös voittanut eniten mestaruuksia (35).

Campeonato Pernambucano on jaettu Taça Tabocas e Guararapesiin ja Taça Confederação do Equadoriin. Molemmissa on sama formaatti eli joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan. Jos joku joukkue voittaa molemmat Taçat, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne pelaavat kaksiosaisen ratkaisun. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Piauiense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Piauiense on Piauín osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1941 lähtien. Hallitseva mestari on Parnahyba Sport Club. Eniten mestaruuksia on voittanut Ríver Atlético Clube (26, joista yksi on ollut jaettu).

Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen neljä parasta pelaavat pudotuspelit. Voittaja on sarjan mestari ja runkosarjan kaksi huonointa joukkuetta putoavat alempaan divisioonaan.

Campeonato Potiguar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Potiguar on Rio Grande do Norten osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1919 lähtien. Brasilialaiseen tapaan sarjajärjestelmä on vaihtunut monesti. Hallitseva mestari on Associação Cultural Esporte Clube Baraúnas. Eniten mestaruuksia on voittanut ABC Futebol Clube (48).

Joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja on sarjan mestari. Runkosarjan huonoin joukkue putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Rondoniense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Rondoniense on Rondônian osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1945 lähtien, mutta vuoteen 1989 saakka se oli amatöörisarja. Ammattilaissarja se on ollut vuodesta 1991 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut vuosien aikana. Hallitseva mestari on Sport Club Ulbra Ji-Paraná. Eniten mestaruuksia ammattilaisaikana on voittanut Ji-Paraná Futebol Clube (8).

Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja on sarjan mestari. Sarjan huonoin joukkue putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Roraimense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Roraimense on Roraiman osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1995 lähtien. Hallitseva mestari on Baré Esporte Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Atlético Roraima Clube (5).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa joukkueet jaetaan kahteen neljän joukkueen lohkoon, jotka pelaavat yksinkertaisen sarjan. Sen jälkeen lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Jos joku joukkue voittaa molemmat vaiheet, se on sarjan mestari. Jos on kaksi eri voittajaa, ne ratkaisevat mestaruuden finaalissa.

Campeonato Sergipano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Sergipano on Sergipen osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1918 lähtien. Sarjajärjestelmä on muuttunut vuosien saatossa. Hallitseva mestari on Olímpico Pirambu Futebol Clube, mutta eniten mestaruuksia on voittanut Club Sportivo Sergipe (31).

Joukkueet pelaavat tavanomaisen kaksinkertaisen sarjan ja eniten pisteitä saanut on sarjan mestari. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Sul-Matogrossense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Sul-Matogrossense on Mato Grosso do Sulin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1979 lähtien, koska aiemmin Mato Grosso do Sul kuului osana Mato Grosson osavaltioon. Hallitseva mestari on Coxim Atlético Clube. Eniten mestaruuksia on voittanut Operário Futebol Clube (10).

Joukkueet pelaavat ensin kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Pudotuspelien voittaja on sarjan mestari. Kaksi huonointa joukkuetta putoaa alempaan divisioonaan.

Campeonato Tocantinense[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Tocantinense on Tocantinsin osavaltion mestaruussarja. Sitä on pelattu vuodesta 1993 lähtien. Hallitseva mestari on Araguaína Futebol e Regatas. Eniten mestaruuksia on voittanut Palmas Futebol e Regatas (4).

Ensimmäisessä vaiheessa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan. Toisessa vaiheessa ensimmäisen vaiheen kuusi parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelikierroksen. Ensimmäinen kohtaa kuudennen ja niin edelleen. Kolmannessa vaiheessa pudotuspelikierroksen voittajajoukkueet ja paras hävinnyt joukkue pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Lopulta kolmannen vaiheen kaksi parasta joukkuetta pelaavat kaksiosaisen ratkaisun mestaruudesta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]