Bokkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bokkaaja

Bokkaus, josta käytetään myös nimiä power-rising, powerbocking, teräjuoksu ja jousikenkäily, on urheilulaji, jossa urheilijat käyttävät erikoistuneita jalkakiinnikkeitä, hyppyjousia, joiden avulla se saavat suorituskykyään monessa suhteesssa parannetuksi. Ne lisäävät muun muassa juoksunopeutta ja hyppykorkeutta. Jotkut väittävät, että ne voivat nostaa juoksunopeutta jopa 48 kilometriin tunnissa ja hyppykorkeutta 2,60 metriin. Hyppyjousilla bokkaajat voivat tehdä temppuja ja käännöksiä, hypätä suuriin korkeuksiin ja suorittaa monia liikkumismuotoja.

Bokkauksen eli powerbockingin keksi vuonna 2004 saksalainen keksijä Alexander Böck, joka patentoi ensimmäiset hyppyjouset tuotemerkillä powerskip. Nimi ”powerbocking” johdettiin Böckin sukunimestä. Ajan myötä bokkauksesta on tullut suosittu virkistystoiminta erityisesti kaupunkialueilla, joissa on mahdollisuuksia parkourin kaltaisiin vaikuttaviin saavutuksiin. Voidakseen hyppiä turvallisesti ja oikein urheilijoiden on oltava tietoisia monista asioista. Esimerkiksi heidän painonsa ja vartalotyyppinsä vaikuttavat jousikenkiin ja siihen, tarvitsevatko jousikengät huoltoa vai eivät.

Bokkaajille on myös suositeltavaa käyttää urheilusuorituksen aikana suojavarusteita, kuten kypärää, kyynärpää- ja polvisuojia. Powerbocking on parasta suorittaa tasaisilla, sementtipinnoilla, koska ruoho ja lika voivat olla liukkaita, jolloin jousien voi olla vaikea saada pitoa.