Black Friday

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ostospäivää. Black Friday on myös hip hop -artisti Lil’ Kimin mixtape-äänite.

Black Friday (musta perjantai) on kiitospäivän jälkeinen perjantai ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Black Friday on kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä ja ne myyvät erilaisia tuotteita alennettuun hintaan. Kaupat avaavat ovensa normaalia aikaisemmin, yleensä viideltä tai seitsemältä, ja pysyvät avoinna iltayhteentoista asti.

Nimi ”Black Friday” juontaa juurensa Philadelphiaan 1960-luvulle, jossa kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä.[1] Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja ja sittemmin merkitys on yhdistetty myös kirjanpidossa käytettäviin väreihin. Alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta.

Black Friday on siirtynyt Yhdysvalloissa entistä enemmän verkkokauppoihin. Suurin osa tarjouksista koskee kulutuselektroniikkaa kuten televisioita, kännyköitä ja musiikkisoitimia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ben Zimmer: The Origins of "Black Friday" VisualThesaurus.com. 25.11.2011. Viitattu 27.11.2014. (englanniksi)
  2. Black Friday