Bernhard Rövenstrunck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bernhard Rövenstrunck (10. maaliskuuta 1920 Essen22. syyskuuta 2010 in Albstadt) oli saksalainen säveltäjä, kapellimestari, oboisti ja urkuri.[1]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rövenstrunck opiskeli Witte-konservatoriossa Essenissä musiikin teorian ja sävellyksen, oboen ja pianon oppiaineissa. Tammikuussa 1938 Rövenstrunck hyväksyttiin Folkwangin yliopistoon Essenissä sen jälkeen, kun sen johtaja Hermann Erpf oli päässyt siitä sopimukseen NSDAP-puoluepiirin johdon kanssa. Gestapon omienkin lausuntojen mukaan säveltäjä oli ollut Gestapon vainon, kuulustelun ja rangaistuksen kohteena vuodesta 1940 lähtien; hänen papereissaan hänen kohdallaan oli merkintä »p.u.« (politisch unzuverlässig, poliittisesti epäluotettava).

Rövenstrunck kutsuttiin asepalvelukseen 2. lokakuuta 1940 ja kuusi viikkoa myöhemmin hänestä tuli oboisti jalkaväen musiikkijoukkoissa. Syksyllä 1941 pataljoonan komentaja ilmoitti hänelle, että hänet luovutetaan Gestapolle, koska Gerleven benediktiiniläisluostarista oli löydetty hänen tekemäänsä kapinallisuuttta sisältäviä kirjeitä. Komentaja ei kuitenkaan luovuttanut häntä. Elokuusta 1944 lähtien säveltäjä työskenteli länsirintamalla. Pian sodan päätyttyä hän sai työpaikan kapellimestarina ja urkurina Buchaussa.

Vuosina 1958–1980 Rövenstrunck toimi kitaransoiton ja sävellyksen yliopisto-opettajana Trossingenin valtion musiikkiakatemiassa. Vuodesta 1955 lähtien hän oleskeli usein Espanjassa, erityisesti Kataloniassa; hän tutki siellä katalonialaista talonpoikaismusiikkia. Tulokset on koottu hänen teokseensa Singularitats de la Cançó Popular Catalana.

Vuosina 1960–1968 hän vieraili usein Prahassa ja Brnossa, mikä johti useisiin tilausteoksiin tšekkiläisille kokoonpanoille ja orkestereille, kuten balettiin vuonna 1962.

Ulmin kaupunginkirjasto luetteloi säveltäjän kaikki teokset (käsikirjoitukset, kopiot ja vedokset) vuosina 1974–1994. Prahalainen musiikkitieteilijä Jaromir Palach aloitti säveltäjästä monografian vuonna 1993; Palachin kuoleman jälkeen 1994 monografia jäi kuitenkin kesken. Vuonna 2004 Institut d'Estudis Catalans loi täydellisen luettelon Rövenstrunckin musiikillisista ja musiikkitieteellisistä teoksista sekä "hänen panoksestaan ​​katalaanikulttuuriin". Rövenstrunck kuoli 90-vuotiaana 22. syyskuuta 2010 Albstadt-Trossingenissa.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernhard Rövenstrunckin sävellykset edustavat melko modernia tyyliä, jossa on satunnaisia ​​kaikuja kaksitoistasävelistä musiikkia. Hänen julkaisunsa Singularitats de la Cançó Popular Catalana antaa merkittävän panoksen Katalonian alueen kulttuuriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biografia. b-roevenstrunck.de.