Baden-Powell (päähine)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Boss of the Plains (BP) on brittiläisperäinen päähine.

Hattu on korkeakupuinen ja leveälierinen huopahattu, jonka kuvussa on neljä painallusta. Lieri on noin 20 cm tasaleveä. Hattuun kuuluu leukanauha.

Hatun kutsumanimi BP on aiheuttanut sekaannusta Partioliikkeen perustajasta Sir Robert Baden-Powell of Gilwellin lempinimen B-P kanssa. Sekaannusta on lisännyt se, että Baden-Powell toi tämän tuntemansa sotilaspäähineen partioliikkeen käyttöön. Tunnetuin ja käytetyin kuva hänestä on muotokuva juuri tällainen hattu päässään.

Hattu oli alun perin brittiläisen ratsuväkiupseerin hattu, jollaista käytettiin 1800-luvun loppupuolella. Kun partiojärjestö perustettiin, oli luontevaa että perustajan suosimasta päähineestä tuli liikkeen virallinen päähine.

Käytännöstä tulikin maailmanlaajuinen, joskin hatun monenlaisen hankaluuden vuoksi se korvautui eri puolilla vähitellen kansallisilla päähineillä kuten venelakeilla ja bareteilla.

Yhdysvalloissa tätä hattua kutsutaan metsänvartijanhatuksi ja sitä käytetään runsaasti mm. poliisin ja metsänvartijoiden virkapuvuissa, joskin se on hiljalleen syrjäytymässä lippalakin tieltä. Hattua vilahtelee kohtalaisen paljon amerikkalaisissa TV-sarjoissa. BP- hatusta on kehitetty myös muut Stetsonin hatut, joita näkee mm. Villin Lännen elokuvissa.

Suomessa tästä partiohattumallista luovuttiin sodan jälkeen. Jotkut vanhimmat partionjohtajat tosin pitivät tällaista hattua erikoistilaisuuksissa, mm. elokuussa 1965 Sauvossa pidetyn HAKKIS-suurleirin iltanuotiotilaisuuksissa, jotka eivät olleet kaikkein muodollisimpia pukeutumisen suhteen - mutta virallisissa tilaisuuksissa kuten avajaisissa käyttivät kaikki virallisia päähineitä.

Lisää aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yrjö Karilas: Pikku Jättiläinen, 16. painos, Helsinki 1944
  • Baden-Powell, Robert: Partiopojan kirja ;suomentanut Paula Koho; tekijän kuvittama. Helsinki, Partiokirja, 1995. ISBN 951-829-376-7 (nid.)