Atlas Cheetah

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Atlas Cheetah
Atlas Cheetah 3 (DanieVDM) crop.jpg
Tyyppi hävittäjä
Ensilento 1986
Esitelty 1987
Valmistus lopetettu 1993 (arvio, muutostöitä eli modifiointia)
Valmistusmäärä 70 (alatyypit C, D ja E) kpl
Etelä-Afrikan ilmavoiminen värikkäästi maalattu Cheetah-suihkuhävittäjäkone.
Atlas/Denel Cheetah kaaviokuvina.

Atlas Cheetah tai Atlas/Denel Cheetah[1] on suihkukäyttöinen monitoiminen hävittäjälentokone.[2] Se suunniteltiin Etelä-Afrikan tasavallassa ranskalaiseen Mirage III:n perustuvan israelilaisen IAI Kfirin pohjalta[3] korvaamaan ikääntynyt hävittäjälentokalusto.

Konetyyppi oli Etelä-Afrikan ilmavoimien SAAF:n käytössä vuosina 1987–2008. Chile ja Ecuador ovat ostaneet koneita Etelä-Afrikalta. Chile osti 2003 viisi konetta varaosiksi käytämilleen samanlaisille ENEAR Pantera -koneille. Ecuador puolestaan osti 12 konetta vuonna 2010.[4] Konetyyppiä valmistettiin arviolta 70 tuotantoyksilöä. Alatyypit olivat C, D ja E. Aseistus oli monipuolista, ja siihen kuului 30 mm DEFA-tykki, erilaisia pommeja ja raketteja. Ilmataisteluohjukset olivat Armscorin valmistamia, ja ne olivat A-Darter-, V2S- ja V3S Kukri -tyyppisiä.[5] Myös israelilaisvalmisteisia Shafrir- ja Python-ohjuksia kyettiin käyttämään taistelutoiminnassa.

Konetyyppiä kuvaillaan suorituskykynsä ja monikäyttöisyytensä osalta oman aikansa huipentumana. Israel Aircraft Industries on epäilty avustaneen koneen kehitys- ja muutostyössä. Konetta uudistettiin Mirage III:een verrattuna, ja arviolta vajaa puolet koneen osista, kuten ase- ja tutkajärjestelmät, modernoisitiin.[6][7]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suoritusarvot

  • Suurin nopeus: &&&&&&&&&&&02337.&&&&002 337 km/h

Aseistus

  • 30 mm Aden -konetykki
  • raketit, pommit ja ohjukset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]