Arfakvuorenputkikuono

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arfakvuorenputkikuono
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Lepakot Chiroptera
Heimo: Hedelmälepakot Pteropodidae
Suku: Nyctimene
Laji: cyclotis
Kaksiosainen nimi

Nyctimene cyclotis
K. Andersen, 1910

Katso myös

  Arfakvuorenputkikuono Wikispeciesissä
  Arfakvuorenputkikuono Commonsissa

Arfakvuorenputkikuono[2] (Nyctimene cyclotis) on Indonesiassa elävä hedelmälepakoiden heimoon kuuluva lepakkolaji. Sitä on tavattu Länsi-Papuan Arfak-vuoristossa ja mahdollisesti myös Mansuarin saarella. Lajin taksonomia on epäselvää ja se saattaa kuulua samaan lajiin Nyctimene certansin kanssa. Randolph L. Petersonin vuonna 1991 julkaistun tutkimuksen mukaan lajit kuitenkin eroavat toisistaan morfologisesti niin paljon, että ne olisivat omia lajejaan.[1][3][4]

Arfakvuorenputkikuono on pienikokoinen ja pitkäkarvainen. Selässä karvojen kärjet ovat rusehtavat, lisäksi lepakolla on ohut siima. Korvat ovat pyöreäkärkiset ja epätavallisen leveät.[4]

Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin suomenkieliseksi nimeksi on arfakvuorenputkikuono.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hutson, T.; Suyanto, A.; Helgen, K. & Bonaccorso, F.: Nyctimene cyclotis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.9.2020. (englanniksi)
  2. Arfakvuorenputkikuono Encyclopedia of Life. Viitattu 24.4.2022.
  3. Wilson, Don E.; Reeder, DeeAnn M.: Nyctimene cyclotis Mammal Species of the World. 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 21.9.2020. (englanniksi)
  4. a b Peterson, Randolph L.: Systematic Variation in the Megachiropteran Tube-nosed Bats Nyctimene cyclotis and N. certans. Bulletin American Museum of Natural History, 1991, nro 206, s. 26–41. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 21.9.2020. (englanniksi)
  5. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäät -ontologia - MAMO onki.fi. Semantic Computing Research Group. Viitattu 21.9.2020.