Alakurtin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alakurtin rautatieasema (ven. kyrill. Алакуртти) on rautatieliikennepaikka Alakurtissa Venäjän luoteisosassa Murmanskin alueen Kantalahden piirissä. Suomalaisten aikaan Alakurtti kuului Sallan kuntaan.

Alakurtti sijaitsee Alakurtin radalla joka rakennettiin talvisodan jälkeen ja siellä on puinen asemarakennus. Rauhansopimuksen mukaan suomalaisten piti rakentaa ratayhteys Kemijärveltä Muurmannin radalle. Radan rakentaminen tapahtui samanaikaisesti Suomen ja Neuvostoliiton puolelta ja neuvostoliittolaisten rakentama rata valtakunnan rajalle valmistui 25. helmikuuta 1941. Jatkosodan aikana saksalais-suomalaiset joukot liikennöivät Alakurtin radalla ja 1941 VR liikennöi normaaliliikennettä radan viralliselle pääteasemalle Voitajoelle sekä sotilasliikennettä Karhuun.

Tuohon aikaan Alakurtin rautatieaseman nimi oli Tuntsa (Tut, ratakm 1214+020) johon matkustajaliikenne jatkui vuoteen 1944 asti ja tuolloin se oli osa Kelloselkä-Karhu rataa.[1]

Tämän rataosuuden miehitetyt liikennepaikat olivat Tuntsan asemien lisäksi, Salla, Kutsa, Voitajoki ja muutamat laiturivaihteet. Vuodesta 1941 Tuntsa oli Suomen pohjoisin liikennepaikka ja miehitetyllä alueella rajan takana se oli Voitajoki. VR:ltä jäi 15. syyskuuta 1944 kolme veturia Tuntsaan joista yksi oli no. 259 ja muut olivat venäläisiltä aiemmin vallattua sotasaalisveturia. Perääntyessään syyskuussa 1944 saksalaisjoukot tuhosivat juuri korjatun rautatien mutta Neuvostoliittolaiset korjasivat radan Kuolajärvelle asti, tosin liikenne loppui 1954 ja nykyään rata on purettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaunut.org vaunut.org. Viitattu 24.11.2016.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.