Aksubajevon piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aksubajevon piiri Tatarstanin kartalla.

Aksubajevon eli Aqsubayn piiri (ven. Аксубаевский район, Aksubajevski raion, tataariksi Аксубай районы, Aqsubay rayonı) on paikallinen itsehallintoalue Tatarstanin tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee tasavallan eteläosassa. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 1 440 neliökilometriä ja asukkaita on 32 200 henkeä (vuonna 2009).[1]

Piirin hallinnollinen keskus on Aksubajevon kaupunkimainen taajama. Sen lisäksi siihen kuuluu 20 maalaiskuntaa: Balovo (keskupaikka Novoje Uzejevo), Jemelkino, Karasa, Krivoozerki, Mjud, Novaja Kiremet, Novoje Aksubajevo, Novoje Ibraikino, Savruši (keskupaikka Staryje Savruši), Staraja Kiremet, Staroje Ibraikino, Staroje Ilderjakovo, Staroje Timoškino, Staroje Uzejevo, Staryi Tatarski Adam, Staryje Kijazly, Štšerben, Suntšelejevo, Trudoljubovo ja Urmandejevo (keskupaikka Savgatševo).

Seutu kuuluu metsäarovyöhykkeeseen. Pinnanmuodostukseltaan se on pienten jokilaaksojen halkomaa tasankoa. Suurimmat joet ovat Bolšaja ja Malaja Sultša. Metsät muodostavat 21 % pinta-alasta. Hyötykaivannaisia ovat hiekkakikivi, savi, turve, merkeli, kalkkikivi, öljy ja bitumi. Piirikeskuksesta on 210 kilometriä matkaa tasavallan pääkaupunkiin Kazaniin.

Väestöstä 44,3 % on tšuvasseja, 38,5 % tataareja ja 16,5 % venäläisiä.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon. Lisäksi viljellään ruista, vehnää, kauraa, sokerijuurikasta ja perunaa. Seudulla on myös öljy-, metsä- ja elintarviketeollisuutta.

Piirissä toimii neljä kansanteatteria, tanssiyhtye, tšuvassilainen folkloreyhtye Ujav sekä tataarien, tšuvassien ja venäläisten kansalliset kulttuurikeskukset. Alueella on 3 kirkkoa ja 23 moskeijaa. Nähtävyyksiä ovat kotiseutumuseo sekä kirjailijoille Hasan Tufanille ja Gaziz Kašapoville omistetut museot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tatarstanstat tatstat.ru. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 28.5.2009. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]