Aktanyšin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aktanyšin piiri Tatarstanin kartalla.

Aktanyšin eli Aqtanışin piiri (ven. Актанышский район, Aktanyšski raion, tataariksi Актаныш районы, Aqtanış rayonı) on paikallinen itsehallintoalue Tatarstanin tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee tasavallan koillisosassa Baškortostanin ja Udmurtian vastaisella rajalla. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 2 038 neliökilometriä ja asukkaita on 31 200 henkeä (vuonna 2009).[1]

Hallinnollinen keskus on Aktanyšin kylä. Piiriin kuuluu 28 maalaiskuntaa: Aiševo, Akkuzovo, Aktanyš, Aktanyšbaš, Atjasevo, Kazkejevo, Kuzjakino, Masady, Novoje Alimovo, Novoje Kurmaševo, Poisevo, Sovhoz im. Kirova, Staroje Aimanovo, Staroje Baisarovo, Staroje Kurmaševo, Staroje Safarovo, Staryje Bugady, Taktalatšuk, Tatarskije Jamaly, Tatarskije Suksy, Tjukovo, Tljakejevo (keskuspaikka Staroje Tljakejevo), Tšalmanarat, Tšišma, Tšurakajevo, Urazajevo, Usy ja Verhneje Jahšejevo.

Piirin alueella virtaavat Kama- ja Belajajoet. Eteläosassa kulkee Menzelinskin ja Ufan välinen maantie. Piirikeskuksesta on matkaa tasavallan pääkaupunkiin Kazaniin 381 kilometriä.

Asukkaista 98,1 % on tataareja ja 1,8 % mareja.

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on keskittynyt viljakasvien viljelyyn ja karjanhoitoon. Sen lisäksi on elintarviketeollisuutta.

Kulttuurilaitoksia ovat piirikeskuksen ja kylien kulttuuri- ja kerhotalot, nuorisokeskus ja kotiseutumuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tatarstanstat Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 4.6.2009. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]