Agnes Martin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agnes Martin
Henkilötiedot
Koko nimi Agnes Bernice Martin
Syntynyt22. maaliskuuta 1912
Macklin, Saskatchewan, Kanada
Kuollut16. joulukuuta 2004
Taos, New Mexico, Yhdysvallat
Taiteilija
Ala Kuvataiteilija
Taidesuuntaus minimalismi, abstrakti ekspressionismi

Agnes Bernice Martin (22. maaliskuuta 1912 Macklin, Saskatchewan, Kanada16. joulukuuta 2004 Taos, New Mexico, Yhdysvallat) oli amerikkalainen taiteilija. Hän oli merkittävä abstraktin taiteen edustaja, joka tunnetaan erityisesti minimalistisista maalauksistaan.

Martin syntyi Kanadassa ja vietti suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa. Martinin taideura kukoisti 1950- ja 1960-luvuilla, ja hänen työnsä vaikutti voimakkaasti abstraktiin ekspressionismiin ja minimalismiin.[1][2]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin syntyi Kanadan maaseudulla Saskatchewanissa ja kasvoi Vancouverissa. Hän muutti 20-vuotiaana Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja suoritti taiteen opettajan tutkinnon New Yorkissa Columbian yliopistossa.

Martin asettui asumaan taiteilijalueelle Lower Manhattanille, missä hän tutustui Mark Rothkoon, Barnett Newmaniin, Ad Reinhardtiin, Ellsworth Kellyyn ja Georgia O’Keeffeen. Martin pystyi galleristi Betty Parsonsin tuen ansiosta muuttamaan asumaan New Yorkiin pysyvästi. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Parsonsin galleriassa vuonna 1958.

Kun Martinin ateljeen vuokrasopimus päättyi yhdeksän vuoden kuluttua, hän jätti omaisuutensa ja lähti autolla kiertomatkalle Kanadan ja läntisen Yhdysvaltojen ympäri ja asettu matkan päätyttyä Cubaan New Mexicoon. Muutettuaan New Mexicoon hän lopetti maalaamisen seitsämäksi vuodeksi ja keskittyi adobe-talon rakentamiseen itselleen, zenin ja taolaisuuden opiskeluun sekä kirjoittamiseen.

1970-luvun alussa hän palasi maalaamisen pariin ja aloitti sarjan maalauksia, jotka hän esitteli vuonna 1975.

Martin muutti vanhainkotiin Taosiin New Mexicoon vuonna 1993. Hän kuoli siellä 92-vuotiaana.[3]

Martin valittiin vuonna 1989 Yhdysvaltain taideakatemiaan (American Academy and Institute of Arts and Letters), ja vuonna 1998 hän sai arvostetun National Medal of Arts -mitalin. Vuonna 1991 hän julkaisi kirjan Writings ajatuksistaan taiteesta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moma artists: Agnes Martin moma.org.
  2. Agnes Martin | Abstract Expressionism, Minimalism, Grid Paintings britannica.com. 12.12.2023. Viitattu 25.12.2023. (englanniksi)
  3. a b Agnes Martin The Guggenheim Museums and Foundation viitattu=2023-12-25. (englanniksi)