Ab urbe condita (kirja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Titus Livius.

Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lukien) on roomalaisen historioitsija Titus Liviuksen kirjoittama kirja, joka kertoo Rooman osittain myyttisestä menneisyydestä, alkaen Rooman perustamisesta vuonna 753 eaa. Teos kertoo roomalaisten urhoollisista saavutuksista. Teokseen viitataan usein nimellä Rooman historia.

Ab urbe condita on alun perin sisältänyt 142 kirjaa, mutta nykypäiviin niistä on säilynyt vain 35. Kirjat 1–10 kertovat Rooman perustamisesta ja samnilaissodista, kirjat 21–45 kertovat toisesta puunilaissodasta ja päättyvät sotaan Perseusta vastaan.

Ab urbe conditasta on säilynyt hyvin toista puunilaissotaa kuvaava jakso, jossa on erityisesti kuvattu sodan puhkeamiseen johtaneet tapahtumat, roomalaisten ja karthagolaisten välien kiristyminen ja vaivalloinen Alppien ylittäminen. Kirjasta kuvastuu roomalaisten voimakas kansallinen ilo ja ylpeys siitä, että heidän onnistui lopulta selviytyä voittajina "viekkaasta ja vaarallisesta perivihollisestaan" Hannibalista.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ab urbe condita, 1493

Alkuteos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Livius, Titus: Rooman synty. (Ab urbe condita I–II.) Latinan kielestä suomentanut ja nimihakemistolla varustanut Marja Itkonen-Kaila. 3. painos 1999. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19615-0.
  • Livius, Titus: Karthagon Hannibal lähtee sotaan. (Ab urbe condita XXI. Suom. Erkki Palmén, Maija-Leena Kallela, Ylermi Luttinen ja Teivas Oksala. Basam, 2014. ISBN 978-952-260-261-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]