Šibenik

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Šibenik
Sebenico (italiaksi)
Sibenning (saksaksi)
Šibenikin keskustaa
Šibenikin keskustaa
Vaakuna
Vaakuna

Šibenik

Koordinaatit: 43°44′N, 15°55′E

Valtio Kroatia
Maakunta Šibenik-Knin
Väkiluku (2006) 37 120

Šibenik (ital. Sebenico, saks. Sibenning) on satamakaupunki Keski-Dalmatiassa, Krkajoen suistossa, Adrianmeren rannalla, Kroatiassa. Sen asukasluku oli 37 120 vuonna 2006. Šibenik on Šibenik-Kninin maakunnan (županija) pääkaupunki ja keskus.

Šibenik tiedetään mainitun ensi kerran vuonna 1066 kuningas Petar Krešimir IV:n määräyksessä. Toisin kuin muut Illyrian kaupungit, se on luultavasti slaavien perustama. Šibenik sai kaupunginoikeudet vuonna 1298. Vuonna 1412 Venetsian tasavalta sai sen lopulta haltuunsa Unkari–Kroatialta, eivätkä osmanit ikinä valloittaneet sitä. Vuonna 1797 se liitettiin Napoleonin Illyrian provinsseihin ja vuonna 1815 Itävallan keisarikuntaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen sitä miehittivät italialaiset; vuonna 1921 se liitettiin Jugoslaviaan.

Šibenikin Pyhän Jaakon katedraali on UNESCOn maailmanperintöluettelossa. Kaupungissa järjestetään vuosittain kansainvälinen lastenfestivaali (Međunarodni Dječji Festival).

Kuuluisia šibenikiläisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šibenikistä ovat kotoisin jalkapallolegenda Dražan Jerković ja koripalloilija Dražen Petrović. Myös näyttelijä Goran Višnjić on kotoisin kaupungista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Šibenik.