Émile Lahoud

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Émile Lahoud vuonna 2003.

Kenraali Émile Geamil Lahoud (arabiaksi اميل لحود, armeniaksi Իմիլ Լահուտ; s. 12. joulukuuta 1936, Baabdat, Libanon) on Libanonin entinen presidentti. Hänen isänsä on Libanonin armeijan perustajiin kuulunut kenraali Jamil Lahoud. Lahoud on uskonnoltaan maroniittikristitty ja entiseltä taustaltaan armenialainen. Lahoud oli presidentinvirassa 15. lokakuuta 1998 – 23. marraskuuta 2007. Hänen edeltäjänsä oli Elias Hrawi (virassa 1989–1998).

Poliittinen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahoud palveli kenraali Michel Aounin alaisena Libanonin sisällissodan viimeisinä vuosina vuoteen 1989. Arabiliigan aikaansaatua tulitauon Lahoud loikkasi Syyrian hallitsemaan länsi-Beirutiin. Maroniittikristittyihin kuuluva sotilasupseeri nimitettiin Libanonin Syyria-mielisen vastahallituksen, joka voitti sodan, armeijan komentajaksi Syyrian armeijan upseerin Ali Hammoundin suosituksesta. Lahoud toimi armeijan ylipäällikkönä vuosina 1989–1998. Lahoud valittiin Libanonin presidentiksi vuonna 1998. Libanonissa presidentin normaali virka-aika on kuusi vuotta. Kuitenkin Syyrian painostuksesta Libanonin parlamentti äänesti virkakauden pidentämisen puolesta kolmella vuodella vuoteen 2007 saakka. Libanonin oppositio ja kansainväliset tarkkailijat ovat väittäneet virka-ajan lisäämisen olleen laiton.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahoudin kannatus on ollut vähäistä varsinkin kristittyjen, druusien ja sunnimuslimien keskuudessa. Libanonilaiset Antiokian maroniittipatriarkka Nasrallah Boutros Sfeir, maroniittijohtaja Samir Geagea ja druusijohtaja Walid Jumblatt ovat olleet Lahoudin voimakkaimpia arvostelijoita. Murhattu sunnipääministeri Rafik Hariri, joka työskenteli Syyrian hyväksymänä useita vuosia, vastusti Lahoudin valtakauden pidentämistä kolmella vuodella ja erosi vastalauseena sille. Nämä henkilöt ovat kuvanneet Lahoudia Syyrian asettamaksi nukkehallitsijaksi.

Elämäntyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haastattelussa New York Timesille, Lahoud kertoi viettävän aikaansa iltapäivisin Yarze country clubin uima-altaalla ja lukevansa Paris-Match-aikakauslehteä. Lahoudinin ilmoitettiin menneen uimaan Haririn hautajaispäivänä. Lahoud kertoi toimittajajoukolle: " Minä uin joka päivä — se on minun harrastukseni — mutta sinä päivänä en uinut".