Gravitation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gravitation
グラビテーション
(Gurabiteeshon)
Genre shōnen-ai, romantiikka, komedia, yaoi
Manga
Tekijä Maki Murakami
Julkaisija Japani Gentosha

Flag of Spain.svg Glénat
Flag of Norway.svg Mangismo

Sarjajulkaisulehti
Ensimmäinen painatus 19962002
Kirjojen lukumäärä 12
TV-anime
Ohjaaja Bob Shirohata
Studio Studio DEEN
Lähetyskanavat Japani WOWOW

Flag of the United States.svg Anime Network
Flag of Hungary.svg A+

Alkuperäinen lähetyskierros 4.10.200010.1.2001
Jaksojen määrä 13
OVA
Ohjaaja Shinichi Watanabe
Studio Plum
Jaksojen määrä 2
Julkaisupäivät 23.7.199922.9.1999

Gravitation on shōnen-ai -manga- ja -animesarja. Gravitationin on kirjoittanut ja piirtänyt Maki Murakami, joka piirtää myös samoihin hahmoihin perustuvaa Remix Gravitation -dōjinshisarjaa. Siinä missä pääsarjan ikäraja on K-16, Remixien raja on K-18. Remix-albumeja on kolmetoista, ja sekä niiden tarina että henkilökuvaus poikkeaa rajusti alkuperäisen mangan vastaavasta. Lisäksi Gravitationiin liittyen on julkaistu niin kutsuttu OVA-sarja, kaksiosainen anime, jolla on samoista henkilöistä huolimatta hyvin vähän tekemistä varsinaisen sarjan kanssa.

Mangaa on julkaistu 12 osaa, jonka jälkeen on ilmestynyt tarinaa jatkava extra. Niitä on julkaistu vasta yksi, mutta lisää saattaa tulla. Anime koostuu kolmestatoista episodista. Suomenkielistä versiota (kääntäjä Satu Hämäläinen) sarjakuvasta julkaisee Pauna Media Group[1]. Suomennosta on ilmestynyt tähän mennessä kuusi osaa. Suomenkielisen version ikäsuositus on 16 vuotta[1].

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on Shūichi Shindō -niminen poika, joka yrittää ystävänsä Hiroshi Nakanon kanssa nostaa yhtyeensä Bad Luckin listojen kärkeen. Tie tähtiin on kuitenkin mutkainen. Shūichi rakastuu kirjailija Eiri Yukiin, joka ei heti vastaa hänen tunteisiinsa, mutta tarinan aikana alkaa lämmetä hänen tunteisiinsa. Eirin menneisyyteen liittyy kuitenkin synkkiä piirteitä, jotka uhkaavat ajaa heidät erilleen. Samaan tulokseen toivovat päätyvänsä myös eräät Eirin ystävistä ja sukulaisista, jotka eivät lainkaan hyväksy hänen ja Shūichin suhdetta.

Myös media on kiinnostunut homoseksuaalisista rakastavaisista Eirin julkistettua heidän suhteensa lukuisten TV-kameroiden edessä. Syy ei kuitenkaan ollut täysin Eirin – hänellä on nimittäin jakautunut persoonallisuus, ja paljastuksesta vastasi hänen ei-julkinen osansa. Edes tämä julkisuus ei auta Shūichia paljoa kun hän joutuu kamppailemaan valokeilasta idolinsa Ryuichi Sakuman kanssa.

Tarinan kulku vie Shūichin aina Amerikkaan asti. Kaiken aikaa hän joutuu väistelemään ihmisiä, jotka eivät tahdo hänelle hyvää – tai tahtovat sitä liian lujasti. Samalla hän yrittää pitää kiinni suhteestaan Eirin kanssa. Vaikka monet voimat yrittävät työntää heitä erilleen, jokin vastustamaton voima tuntuu kuitenkin vetävän heitä yhä uudelleen puoleensa – melkein kuin painovoima... [gravitation].

Animessa tarinaa on yksinkertaistettu ja henkilöhahmoja on vähemmän.

Juoni pyörii suurimmalta osin Shūichin yhtyetouhujen ja Eirin ja Shūichin suhteen ympärillä. Olennaista on, pystyykö Shūichi rakastamaan Eiriä, kun miehen menneisyys on paljastunut, ja onko kirjailija itsekään sinut menneisyytensä kanssa. Animea tästä sarjasta on tehty 13 osaa.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shūichi Shindō (jap. 新堂愁一, Shindō Shūichi)– sarjan päähenkilö, Bad Luck -yhtyeen laulaja ja Eiri Yukin rakastaja. 18-vuotias, animessa räikeän pinkkihiuksinen poika, mangassa hiukset hillitymmin tummansävyiset, jonka mielialat vaihtelevat usein. Toisinaan hän on yksinkertaisesti idioottimainen. Shūichi on hyvin herkkä niin suuttumaan, itkemään kuin nauramaankin, mutta ei anna minkään horjuttaa päätöstään pysyä Yukin kanssa. Kuten Shūichi itse asian esittää: "Syy siihen, miksi voin tavoitella jotakin pelkäämättä, on se, että pelkään olla ilman sitä." Rakkaudesta Yukiin Shūichi on valmis kärsimään kaikki tämän hänelle syytämät loukkaukset sekä muiden häneen Yukin tai heidän suhteensa takia kohdistamat vihamieliset teot.

Eiri Yuki / Eiri Uesugi (jap. 由貴瑛里/上杉瑛里, Yuki Eiri / Uesugi Eiri) — Kuuluisa ja suosittu rakkausromaanien kirjoittaja, joka on tunnettu myös naisseikkailuistaan. Eiri vihaa isäänsä ja käyttää taiteilijanimeä Eiri Yuki. Hän muutti 16-vuotiaana Yhdysvaltoihin, koska hänen omat vanhempansakin hyljeksivät häntä hänen "epäjapanilaisen", vaalean ulkonäkönsä takia. Yhdysvalloissa Eiri joutui kotiopettajansa Yuki Kitazawan pettämäksi ja päätyi tappamaan tämän. Syvästi pettynyt ja järkyttynyt Eiri sulkeutui kuoreensa. Vuosia myöhemminkin hänen on yhä hyvin vaikeaa uskoa tunteitaan kenellekään. Eirillä on mielenterveydellisiä ongelmia ja jopa ajoittaisia itsetuhoisia ajatuksia. Hän on myös joutunut sairaalaan useita kertoja ilmeisesti psykosomaattisten oireittensa takia.

Hiroshi Nakano (jap. 中野浩司, Nakano Hiroshi) – Bad Luckin kitaristi ja Shūichin paras ja pitkäaikainen ystävä. Hiroshi eli Hiro on äärimmäisen uskollinen Shūichille, ja hänen suhteestaan ystäväänsä voidaan nähdä esimerkillinen ystävyydenrakkaus. (Hiro on silti hetero, ja mangassa Shūichikin yrittää selittää Tatsuhalle, että Yukista pitäminen on eri asia kuin Tatsuhan biseksuaalisuus.) Hiro on rakastunut Ayaka Usamiin, Eiri Yukin kihlattuun (tosin kihlauksen olivat solmineet heidän puolestaan heidän isänsä), jota hän tapailee. Toisin kuin Shūichi, Hiro oli koulussa huippuoppilas, ja hän on hyvin älykäs sekä ystäväänsä huomattavasti harkitsevaisempi.

Tōma Seguchi (jap. 瀬口冬馬, Seguchi Tōma) – Yukin sisaren Mikan aviomies sekä Shūichin työnantajan, NG Recordsin johtaja. Tōma soittaa myös Nittle Grasper -yhtyeessä yhdessä Ryūichi Sakuman sekä Noriko Ukain kanssa. Tōma on äärimmäisen suojeleva Yukin suhteen eikä epäröisi tappaa tämän takia. Hän juuri vei aikanaan Yukin USA:han, missä tämä tapasi Yuki Kitazawan ja joutui tämän pettämäksi. Tōma syyttää tästä itseään ja on valmis mitä tahansa minkä uskoo olevan Yukin parhaaksi. Taki Aizawan satutettua Yukia välillisesti Tōma työntää hänet kohtiajavan auton eteen, julistaen samalla rakastavansa Yukia enemmän kuin ketään muuta koko maailmassa.

Mika Seguchi (jap. 瀬口美華, Seguchi Mika) – Yukin isosisko ja Tōman vaimo. Vaikka Mika on joissakin osissa tarinaa näkyvästi esillä, hänestä tiedetään hyvin vähän. Hänen suhteensa aviomieheensä vaikuttaa enemmänkin liikesopimukselta kuin rakkausavioliitolta, ja voidaankin olettaa Tōman naineen hänet lähinnä päästäkseen lähemmäksi Yukia.

Tatsuha Uesugi (jap. 上杉樹把, Uesugi Tatsuha) – Mikan ja Yukin 16-vuotias pikkuveli. Tatsuha toimii munkkina heidän isänsä johtamassa temppelissä ja on todennäköisin jatkaja temppelin johtajana, vaikka isä ei olekaan luopunut toivosta saada Yuki palaamaan kotiin ja hyväksymään velvollisuutensa vanhimpana poikana. Munkin asemastaan huolimatta Tatsuha ei kuitenkaan suostu ajelemaan hiuksiaan tai lopettamaan tupakointia, saati sitten muuttamaan elämäntyyliään -- hän on täsmälleen samanlainen naistenmies kuin isoveljensäkin. Enemmän kuin kenestäkään naisesta, Tatsuha kuitenkin pitää Ryūichi Sakumasta. Hänen kiinnostuksensa tähän laulajaan lähenteleekin jo pakkomiellettä. Tatsuha piti jo alussa Shūichin samannäköisyydestä heidän yhteisen idolinsa kanssa.

Ryūichi Sakuma (jap. 佐久間竜一, Sakuma Ryūichi) – Nittle Grasperin laulaja, Shūichin idoli, Tōman ystävä ja Tatsuhan pakkomielle. Vaikka onkin sarjan päähenkilöistä vanhin, 31-vuotias, Ryūichi käyttäytyy kaikkein lapsellisimmin. Hän kantaa mukanaan vaaleanpunaista Kumagoro-kania, jolle hän puhuu, joka "puhuu" hänelle ja muille, ja jota hän kohtelee kaikissa tilanteissa kuin ihmistä ainakin. Lavalle astuessaan Ryūichissa tapahtuu kuitenkin valtava muutos, ja hän hurmaa kaikki lahjakkuudellaan ja karismallaan.

Claude 'K' Winchester / Mr. K / K-san (jap. K) – Aiemmin ollut Ryūichin kanssa tekemisissä. Sarjan edetessä Bad Luckin osatoiminen manageri. Kutsumanimi tällä on joko Claude 'K' Winchester / Mr. K / K-san. Tällä on pakkomielle aseisiin, erityisesti kivääreihin sekä hiukan vinksahtanut huumorintaju, mutta silti rauhallisen oloinen. K on 36-vuotias. Hänellä on vaimo Judy ja poika Michael. Vaimon ammatti näyttäisi olevan puistotyöntekijä.

Maiko Shindō jap. 新堂真衣子, Shindō Maiko – Shūichin pikkusisko, joka on Eiri Yukin ja tämän tosten suuri, vilpitön ihailija. Maikon suhtautuminen Shūichin ja Yukin suhteeseen on positiivinen. Maiko esiintyy ainoastaan mangassa ja Gravitation OVA:ssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maki Murakami (käännös Satu Hämäläinen): Gravitation osa 1. Pauna Media Group, 2009. ISBN 978-952-496-117-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]