Zubin Mehta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zubin Mehta.

Zubin Mehta (s. 29. huhtikuuta 1936) on intialaissyntyinen yhdysvaltalainen kapellimestari.

Zubin Mehta syntyi aristokraattiseen parsilaiseen Mehli ja Tehmina Mehtin perheeseen Intiassa, Bombayssa (nykyään Mumbai). Hänen isänsä Mehli oli viulisti ja Bombayn sinfoniaorkesterin perustaja ja kapellimestari. Zubin aikoi aluksi opiskella lääketiedettä, mutta hän meni Wienin musiikkiakatemian opiskelijaksi 18-vuotiaana, opettajanaan Hans Swarosky[1]. Samaan aikaan opiskelivat muun muassa kapellimestari Claudio Abbado ja kapellimestari/pianisti Daniel Barenboim. Vuonna 1958 hän teki kapellimestaridebyyttinsä Wienissä. Samana vuonna hän voitti Liverpoolin kansainväliset kapellimestarikilpailut, ja hänet nimitettiin Liverpoolin kuninkaallisten filharmonikkojen apulaiskapellimestariksi.

Mehta nousi pääkapellimestarien joukkoon, kun hänestä tuli Montrealin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja vuonna 1960: toimi, jota hän hoiti vuoteen 1967 asti. Tätä seurasivat musiikillinen johtajuus Los Angelesin filharmonikoissa (1962–1978) sekä New Yorkin filharmonikoissa (1978–1991, pisin kausi kyseisen toimen haltijana). Israelin filharmoninen orkesteri nimitti Mehtan musiikilliseksi neuvonantajaksi vuonna 1969, musiikilliseksi johtajaksi vuonna 1977, arvonimen Music Director for Life hän sai vuonna 1981. Vuodesta 1998 lähtien hän on ollut müncheniläisen Baijerin valtionoopperan musiikillinen johtaja. Münchenin filharmoninen orkesteri on nimittänyt Mehtan kunniakapellimestarikseen.

Zubin Mehta on erityisen tunnettu suurten kokoonpanojen myöhäisromanttisten säveltäjien, kuten Anton Brucknerin, Richard Straussin ja Gustav Mahlerin teosten tulkinnoista. Hän on myös tehnyt levyn intialaisen instrumentalistin Ravi Shankarin kanssa (Shankarin II sitarkonsertto Lontoon filharmonikkojen kanssa). Hänen tyyliään johtaa orkesteria konserteissa pidetään loisteliaana ja voimallisena.

Vuonna 2001 Intian hallitus myönsi hänelle Padma Vibhushan -arvon, Intian toiseksi korkeimman siviilille myönnettävän arvon. Mehta on naimisissa yhdysvaltalaisen elokuva- ja televisionäyttelijättären Nancy Kovackin kanssa. Hänen elämäänsä on dokumentoitu Terry Sandersin filmissä Portrait of Zubin Mehta, lisäksi Martin Bookspan ja Ross Yockey ovat kirjoittaneet Mehtasta kirjan, Zubin: The Zubin Mehta Story.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevenson, Joseph: Artist Biography All Music Guide. Viitattu 12.11.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zubin Mehta.