Zinfandel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zinfandel-rypäleitä

Zinfandel (Italiassa Primitivo, Kroatiassa Crljenak Kastelanski[1]) on viinirypälelajike, jota viljellään eniten Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Se on Yhdysvaltojen toiseksi eniten viljelty lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen. Zinfandel on kotoisin Kroatiasta, ja se on identtinen sikäläisen Crljenak Kastelanski -lajikkeen kanssa. Zinfandelista tehdään tummaa ja vahvaa punaviiniä ja blush-roseeviiniä. Zinfandelissa maistuu marjaisuus, mustikka ja karhunvatukka sekä kuivatut hedelmät. Hapokkuutta on kohtalaisesti ja alkoholipitoisuus on korkea.[2]

Italiassa Primitivo-rypälelajiketta viljellään eteläisillä Apulian, Campanian ja Basilicatan alueilla. Italiassa rypäleestä tehdään muun muassa korkeimman DOCG-laatuluokan Primitivo di Manduria Dolce Naturale -viiniä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Passport data (Saksalaisen viljelykasvi-instituutin rypäletiedot) Julius Kühn-Institut - Federal Research Centre for Cultivated Plants (JKI). Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  2. Mykkänen, Jouko: Viinikoulu: Opas viinien maailmaan, s. 59. Perustuu Helsingin sanomissa 2003–2005 julkaistuun samannimiseen sarjaan. Hämeenlinna: Helsingin Sanomat, 2005. ISBN 952-5557-05-7.