Zaden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zaden (georg. ზადენი, Zadeni) oli keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan hedelmällisyyden jumala Kartlin (antiikin lähteiden Iberian) muinaisten georgialaisten esikristillisessä pantheonissa. Iberian kuninkaan Parnadžomin (109–90 eaa.) kerrotaan rakentaneen linnoituksen Zedazeni-vuorelle säilyttämään Zadenin kolossia, jonka sanotaan tuhoutuneen muiden esikristillisten jumalankuvien kanssa Pyhän Ninon, georgialaisten 300-luvun kristinuskoon kastajan, rukouksien kautta.

Keskiaikaisia vuosikirjoja ja nykyistä Zedazenin paikannimeä (sanoista Zeda Zadeni eli "Ylempi Zaden") lukuun ottamatta aikalaislähteitä tai arkeologista todistusaineistoa Zadenin kultista ei kuitenkaan ole. Useat nykytutkijat ovat arvelleet Zadenin olleen georgialainen versio luuvien Santas-jumalasta tai heettiläisten Sandon-jumalasta, mutta myös yhteyttä zarathustralaisuuden Yazataan on ehdotettu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts. Peeters Bvba, ISBN 90-429-1318-5.