You Belong with Me

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta You Belong With Me)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”You Belong With Me”
Taylor Swift
Singlen ”You Belong With Me” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Fearless
 B-puoli Love Story (Stripped)
 Äänitetty  Maaliskuu 2009; Blackbird Studios (Nashville, Tennessee)
 Julkaistu 20. huhtikuuta 2009
 Formaatti CD Single, digitaalinen lataus
 Tuottaja(t) Taylor Swift, Nathan Chapman
 Tyylilaji country, pop
 Kesto 03.52
 Levy-yhtiö Big Machine, Universal Republic
Taylor Swiftin muut singlet
White Horse
2008
”You Belong With Me”
2009
Fifteen
2009

You Belong with Me on yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijän Taylor Swiftin kappale hänen toiselta studioalbumiltaan Fearless (2008). Swift kirjoitti kappaleen Liz Rosen kanssa ja tuotti sen Nathan Chapmanin kanssa. Swift kirjoitti "You Belong with Me", jonka innoittamana oli riita Swiftin miesystävän ja tämän tyttöystävän välillä puhelimessa. Country pop -kappale, jossa on pop-crossoverin elementtejä, se kertoo epävarman päähenkilön onnettomasta rakkaudesta. Big Machine Records julkaisi "You Belong with Me" radioon Fearlessin kolmantena singlenä 20. huhtikuuta 2009.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift innostui kirjoittamaan "You Belong with Me" kuultuaan miesystävänsä puhuvan hänen tyttöystävälleen puhelimessa. Hän toimi puolustuskannalla, kun hänen tyttöystävänsä huusi hänelle ja sanoi hänelle: "Ei, kulta...minun piti päästä pois puhelimesta todella nopeasti... Yritin soittaa sinulle takaisin... Tietysti rakastan sinua. Enemmän kuin mitään! Kulta, olen niin pahoillani." Sympatiasta, jota hän tunsi miestä kohtaan tilanteessa, Swift kehitti konseptin kappaleelle.

Kirjoitussessiossa toisen käsikirjoittajan Liz Rosen kanssa Swift selitti tilanteen yhdessä ideansa kanssa ja keksi kappaleen avauslauseen: "Olet puhelimessa tyttöystäväsi kanssa / hän on järkyttynyt / hän lähtee siitä, mitä sanoit." Yhdessä he kehittivät tarinan, joka kuvasi Swiftin rakastumista miesystävään ja tämän halun, että tämä eroaisi nykyisestä tyttöystävästään tämän vuoksi. Swift kuvaili kappaleen konseptia "pohjimmiltaan siitä, että halutaan joku, joka on tämän tytön kanssa, joka ei arvosta häntä ollenkaan. Pohjimmiltaan kuin "naapurityttö". Pidät tästä kaverista, jonka olet tuntenut koko elämäsi, ja tunnet hänet paremmin kuin hän itse, mutta jotenkin suosittu tyttö saa miehen joka kerta." Swift muisteli: "Meillä oli todella hauskaa kirjoittaa riviä, 'Hän käyttää lyhyitä hameita, minä käytän T-paitoja'."

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"You Belong with Me" julkaistiin ensimmäisen kerran Fearlessin mainossinglenä 4. marraskuuta 2008 osana Countdown to Fearlessin eksklusiivista kampanjaa. Big Machine Records julkaisi kappaleen Yhdysvaltain kantriradiolle 20. huhtikuuta 2009 Fearlessin kolmantena singlenä. Big Machine julkaisi kappaleen Yhdysvaltain nykyaikaradioradiolle 18. toukokuuta 2009 yhteistyössä Republic Recordsin kanssa.

Sävellys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

You Belong with Me" on kantripop-kappale, jonka pituus on kolme minuuttia ja 52 sekuntia. Paste-lehden Kate Kieferin mukaan se on "suora popkappale." Kappale on asetettu yhteiseen aikaan ja sen tempo on kohtalainen 130 lyöntiä minuutissa. Se on kirjoitettu F♯-duurin sävelsävyllä ja Swiftin laulu yltää hieman alle kahden oktaavin F#3:sta C#5:een. Nopeat vihjeet kantrimusiikkitaustallaan kappaleen banjo-vaikutteisessa johdannossa. Entertainment Weeklyn Leah Greenblatt piti Swiftin laulua kevyenä ja nihkeänä melodian "litteleessä". Se seuraa sointukulkua F♯ –C. ♯–G♯m-B. Instrumentointi koostuu banjoista uuden aallon sähkökitaroiden rinnalla.

"You Belong with Me" -kappaleen sanoitukset vuorottelevat kerrontatilojen välillä, joissa hän puhuu itsestään, miesystävästään, johon hän on ihastunut, ja hänen tyttöystävästään. Greenblatt kuvaili Swiftin roolia tarinankertojana, kappaleen ollessa musiikkiin asetettu kertomus, joka kuvailee rakkautta ja poikia koskevaa huolenaihetta "vain [on] erittäin vaikea saada kiinni". The Hollywood Reporterin Craig Rosen uskoo, että "You Belong with Me" juoni on "tunnustuksellinen" ja suhtautuu lukioon liittyviin skenaarioihin, kun taas Swift "on naapurin tyttö, jonka sydän on särkynyt ja turvautuu musiikkiin". Lucy Davies BBC:stä totesi: "Swift käsittelee lukiopoikien proosallisia kuvia". Yhdessä säkeessä Swift vertaa itsensä ystävänsä tyttöystävään ja toteaa: "Hän käyttää korkokenkiä, minulla on lenkkarit / Hän cheer kapteeni, olen valkaisuhousuissa", jonka Davies tulkitsi kappaleen päähenkilön kateudeksi cheerleadereitä kohtaan. Kertosäkeessä Swift yrittää "taivutella jonkun pojan tulemaan järkiinsä ja alistumaan hänen jokaisen tytön hurmauksilleen".

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikot ylistivät kappaleen radioystävällistä vetovoimaa ja tunteita, vaikka joidenkin mielestä se osoitti Swiftin kaavamaista ja toistuvaa laulunkirjoitusta. Vuoden 2010 Grammy-gaalassa "You Belong with Me" sai ehdokkuudet vuoden kappaleeksi, vuoden levyksi ja parhaaksi naispop-laulusuoritukseksi. Single nousi listojen kymmenen parhaan joukkoon ja sai myyntisertifikaatit Australiassa, Kanadassa, Japanissa ja Uudessa-Seelannissa. Yhdysvalloissa se nousi Billboard Hot 100 -listan kakkossijalle ja oli ensimmäinen kantrikappale, joka saavutti kaikkien lajityyppien Billboard Radio Songs -listan ykkössijan. Recording Industry Association of America (RIAA) myönsi singlelle 7-kertaisen platinatason. CMT ja VH1 listasivat "You Belong with Me" 2000-luvun parhaiden kappaleiden joukkoon.

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen musiikkivideossa, jonka on ohjannut Roman White, Swift esittää kahta hahmoa: tavallista tyttöä (päähenkilö ja kertoja) ja suosittua tyttöä (antagonisti ja tyttöystävä); Lucas Till esittää miespääosaa. Päähenkilö rakastaa salaa miestä, jolla on epäsympaattinen tyttöystävä. Video voitti parhaan naisvideon vuoden 2009 MTV Video Music Awards -gaalassa. Swiftin hyväksymispuheen aikana Kanye West keskeytti sen, mikä aiheutti laajan median käsittelemän kiistan. "You Belong with Me" sisältyi vakiolistalle viidellä Swiftin maailmankiertueella: Fearless Tour (2009–2010), Speak Now World Tour (2011–2012), Red Tour (2013–2014), Reputation Stadium Tour (2018) ja The Eras Tour (2023–2024).