Woluwe-Saint-Lambert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Woluwe-Saint-Lambert
Sint-Lambrechts-Woluwe
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Woluwe-Saint-Lambertin sijainti Brysselissä
Woluwe-Saint-Lambertin sijainti Brysselissä
Valtio Belgia
Alue Bryssel
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Olivier Maingain
Kunnanvaltuusto 37 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 7,22 km²
Väkiluku (2014) 51 937
 – Väestötiheys 7 193 as./km²

Tuulimylly Woluwe-Saint-Lambertissa

Woluwe-Saint-Lambert (flaamiksi Sint-Lambrechts-Woluwe) on yksi Belgian pääkaupungin Brysselin yhdeksästätoista kunnasta. Kuten useimmat muutkin Brysselin kunnista, Woluwe-Saint-Lambert on kaksikielinen. Woluwe-Saint-Lambertin pormestarina toimii Olivier Maingain. Maingain on puoliksi flaamilainen, puoliksi vallonialainen.

Väestö ja maa-alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2014 ensimmäisenä päivänä Woluwe-Saint-Lambertissa asui 51 937 asukasta,lähde? joiden siivittämänä Woluwe-Saint-Lambert oli Brysselin kunnista väkiluvultaan seitsemänneksi suurin. Työttömyysaste oli 12,37 %. Väestöstä noin 29,08 % oli maahanmuuttajia.lähde? Useat muiden Euroopan unionin valtioiden kansalaisista muuttavat Brysseliin siksi, että se on EU:n pääkaupunki. Väestöstä melkein yhtä moni on yli 65-vuotiaita (19,30 %) kuin alle 15-vuotiaita (18,05 %). Woluwe-Saint-Lambertin kunnan pinta-alasta asuttua on noin 89 %, peltoja noin 6,2 % ja metsää 0,89% .

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Woluwe-joki

Arkeologiset löydöt ovat osoittaneet, että nykyisen Woluwe-Saint-Lambertin kunnan alueella on asustanut ihmisä jo pronssikaudelta saakka. Ensimmäinen maininta alueella sijainneesta kylästä sijoittuu 11. vuosisadalle, jolloin osa metsäisestä alueesta Woluwe-joen lähettyvillä oli raivattu maatiloja varten. Woluwe-Saint-Lambertiin rakennettiin kirkko 12. vuosisadan lopussa. Se omistettiin 7. vuosisadan Maastrichtin piispalle eli pyhälle Lambertille, joka kohtasi Liègessä marttyyrikuoleman. Keskiajalla Woluwe-Saint-Lambert oli liitettynä Brabantin herttuakuntaan. Osa alueesta kuului keskiajalla myös Forestin alueen mahtaviin luostareihin. Viime aikoihin saakka Woluwe-Saint-Lambert on ollut maatalouspainotteinen. Noin 400 vuotta sitten 16. vuosisadalla muutamat varakkaat aateliset sekä papit rakennuttivat itselleen linnoja Woluwe-Saint-Lambertin alueelle. Osa niistä on yhä hyvin näkyvissä, kuten esimerkiksi yksi kunnan nähtävyyksistä, Maloun linna. Varsinainen urbanisoituminen Woluwe-Saint-Lambertin kunnassa alkoi vasta 1900-luvun alussa. Kunnan asukasluku alkoi nousta rajusti vuodesta 1900 alkaen. Vuonna 1880 kunnassa asui vain 1 649 asukasta, mutta jo kolmekymmentä vuotta asukasluku oli jo 8 883. Vuoden 1960 alussa siellä asui 36 960 henkilöä ja vuonna 1970 jo noin 47 000. Nykyisin Woluwe-Saint-Lambertin kunnassa asuu noin 51 000 ihmistä.

Nähtävyydet ja monumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Woluwe-Saint-Lambertin kunnan vanhimmista nähtävyyksistä on sen kirkko, L'église Saint-Lambert. Se rakennettiin jo 12. vuosisadalla. Myös Louvainin katolisen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja yliopistollisten klinikoiden aluetta on voitu pitää nähtävyytenä. Lindekemalin vanha tuulimylly on yksi pittoreskeimpia nähtävyyksiä koko kunnassa. Jo 17. vuosisadalla rakennettu Maloun linna on myös yksi suosituimmista nähtävyyksistä.

Kulttuurikeskus Wolubilis on kuuluisin nähtävyys Woluwe-Saint-Lambertin kunnassa. Se on varsin uusi, sillä se avattiin vasta vuonna 2006. Keskuksessa on muun muassa moderni teatteri, jossa on peräti 486 paikkaa katsojille. Katutasussa sijaitsee ravintola, kirjasto, kahvila ja taidegalleria.

Woluwe-Saint-Lambertissa sijaitsee myös suuri kauppakeskus Woluwe Shopping Center.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]