Windows Virtual PC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Windows Virtual PC on Windowsille ja Mac OS:lle saatavilla oleva emulaattoriohjelmisto, jolla voidaan emuloida PC-tietokonetta. Ohjelmiston kehitti alun perin Connectix Macintoshille vuonna 1997 ja se julkaistiin System 7.5:lle. Nykyisin Virtual PC on Microsoftin tuote.

Connectix julkaisi myöhemmin version Windowsille ja yhteistyössä Innotekin (VirtualBoxin kehittäjät) kanssa Virtual PC julkaistiin OS/2 Warpille vuonna 2002.[1] Microsoft julkaisi ohjelman ensimmäisen version 2004 ja antoi sen ilmaiseksi ladattavaksi 2006.[2] Viimeinen versio on vuodelta 2011.

Virtual PC -ohjelma emuloi PC-standardin mukaista tietokonetta ja sen oheislaitteita. Sillä voidaan ajaa melkein kaikkia mahdollisia käyttöjärjestelmiä, jotka on tehty PC-tietokoneille. Se on kuitenkin suunniteltu ensisijaisesti ajamaan Windows-käyttöjärjestelmiä, joten esimerkiksi Linuxin asennuksessa voi joskus ilmetä ongelmatilanteita. Virtual PC näyttäytyy käyttöjärjestelmille tietokoneena, jossa on Pentium II -prosessori, VESA-yhteensopiva SVGA-näytönohjain (S3 Trio 64 PCI, jossa 4 MB Video RAM), American Megatrends (AMI) BIOS, Creative Labs Soundblaster 16 -äänikortti ja DEC 21041 Ethernet -verkkokortti. Kaikki ohjelmat eivät välttämättä tajua laitteistoa ja kellotaajuuksia (saattaa vaihdella riippuen tietokoneesta ja asennettavasta käyttöjärjestelmästä), joskin yhteensopivuus on todella hyvä emulointiohjelmistoksi. Virtual PC:n Macintosh-versio kääntää x86-konekieltä dynaamisesti PowerPC-konekieleksi, joten nopeushävikki ei suoritinemulaatiossa ole kovinkaan suuri.

Ensimmäinen Virtual PC:n versio suunniteltiin ja kehitettiin alun perin Apple Macintosh -tietokoneille, ja se julkaistiin kesäkuussa 1997. Neljä vuotta myöhemmin, kesäkuussa 2001, siitä julkaistiin ensimmäinen Windows-versio (Virtual PC for Windows 4.0). Connectix myi Virtual PC:stä useita räätälöityjä versioita, jotka sisälsivät valmiina eri käyttöjärjestelmiä, kuten Windows, OS/2, ja RedHat Linux. Tässä vaiheessa oli jo tullut selväksi että tietokoneen emulointiohjelmat olivat tärkeitä myös isoille yrityksille. Ohjelmiston suosion takia Microsoft kiinnostui Virtual PC -ohjelmistosta siinä määrin, että se hankki Virtual PC -tuoteperheen (Virtual PC for Mac, Virtual PC for Windows) ja vielä siihen aikaan julkaisemattoman Virtual Server -ohjelmiston Connectix-yhtiöltä helmikuussa 2003.

Nykyiset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Windows Virtual PC 2009 (Windows-käyttöjärjestelmässä toimiva versio)
  • Microsoft Virtual PC for Mac versio 7
  1. https://web.archive.org/web/20060324234502/http://www.bityard.com/article.php?sid=100#Adds
  2. https://learn.microsoft.com/en-us/archive/blogs/virtual_pc_guy/virtual-pc-is-free