Willie Brown

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Willie Brown (s. 6. elokuuta 1900 Clarksdale, Mississippi30. joulukuuta 1952, Tunica, Mississippi[1]) oli yhdysvaltalainen bluesmuusikko, kitaristi ja laulaja. Brownia pidetään yhtenä merkittävimmistä varhaisista delta blues -kitaristeista[1]. Hän soitti suurimman osan urasta muiden muusikoiden taustalla, ei niinkään sooloartistina - hän esiintyi muun muassa Charley Pattonin, Son Housen ja Robert Johnsonin kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Willie Brown syntyi Mississipissä ja hänen elämästään tiedetään melko vähän mitään varmaa. David Evans on koonnut tietoja Brownin varhaiselämästä. Hän asui Mississipin Drewssä vuoteen 1929 ja meni naimisiin vuonna 1911 hyvän kitaristin Josie Millsin kanssa. Brownia kuullaan Charley Pattonin vuoden 1930 Paramount-sessioissa, joista on Brownin soolokappaleet "M & O Blues" ja "Future Blues". Vuonna 1929 Kid Bailey äänitti laulun "Rowdy Blues" ja on väitetty taustalla soittavan Willie Brownin tai että Brown itse käytti nimeä Kid Bailey[1]. Edellä mainittujen lisäksi Brownin tiedetään äänittäneen Paramountille kappaleen "Kicking In My Sleep" (Paramount 13099)[2].

Vuonna 1941 Yhdysvaltain kongressin kirjastolle tekemissään kenttä-äänityksissä folkloristi Alan Lomax äänitti Willie Brownilta kappaleen "Make Me a Pallet on the Floor". Samassa sessiossa Brown soittaa myös Son Housen taustalla.

Brown asui Robinsvillessä, Mississipissä vuodesta 1929 ja muutti Lake Cormorantiin vuoteen 1935 mennessä. Hän esiintyi silloin tällöin Charley Pattonin kanssa ja myöhemmin Son Housen kanssa aina kuolemaansa saakka.

»You can run, you can run
tell my friend-boy Willie Brown»
(Robert Johnson: "Crossroad Blues")

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jason Ankeny: Biography Allmusic. Viitattu 6.6.2008. (englanniksi)
  2. Joel Slotnikoff: Gayle Dean Wardlow The Blues World Interview The Blues World. Viitattu 6.6.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]