William T. Keeton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

William Tinsley Keeton (3. helmikuuta 193317. elokuuta 1980) oli yhdysvaltalainen biologi ja lintutieteilijä.

William Keetonin vanhemmat olivat William Ivie Keeton ja Doris Tinsley Keeton. Hän vietti lapsuutensa Lynchburgissa, Virginiassa. Ollessaan yhdeksänvuotias Keeton toi kotiinsa ensimmäisen kyyhkynsä, ja vuotta myöhemmin hän kavereineen rakensi kyyhkyslakan. Myös hänen vanhempansa innostuivat kyyhkyjen kasvattamisesta ja auttoivat poikia. Valmistuttuaan lukiosta Keeton lähti opiskelemaan Chicagon yliopistoon, josta hän valmistuttuaan jatkoi opintojaan hyönteistutkimuksen parissa Virginian polyteknillisessä instituutissa. Täällä hän tutustui Barbara Orcuttiin, ja heidät vihittiin kesällä 1958.

Väitöstutkimustaan varten Keeton siirtyi Cornellin yliopistoon, jonka entomologian laitokselta hän sai viran valmistuttuaan tohtoriksi 1958. Vuotta myöhemmin hän ryhtyi vetämään biologian kursseja, joista vuosien mittaan tuli hyvin suosittuja, ja joiden luennoista hän painatti monisteet, joita luettiin laajalti. Varhaisina tutkijan vuosinaan Keeton erikoistui tuhatjalkaisiin ja hänestä tuli tutkimusalan auktoriteetti. 1960-luvun alkupuolella hän kiinnostui lintujen, ja etenkin tuttujen kirjekyyhkyjen, suunnistautumisesta. Vuonna 1965 Keeton nimitettiin Cornellin uuden Neurobiologian ja käyttäytymistieteiden laitoksen tutkijaksi. Välittömästi hän aloitti kyyhkyjen suunnistautumistutkimuksen. Yliopisto rakennutti kyyhkyslakan ja Keeton hankki pienen lisääntymiskelpoisen kyyhkyparven, sekä aloitti uraauurtavan tutkimuksensa.

Keeton toimi vierailevana tutkijana Max Planck -instituutissa ja Konstanzin yliopistossa Saksassa. Juuri ennen menehtymistään sydänkohtaukseen Keeton valittiin American Ornithologists' Unionin jäseneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.