William Oughtred

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Oughtred
Henkilötiedot
Syntynyt5. maaliskuuta 1575
Eton, Buckinghamshire, Englannin kuningaskunta
Kuollut30. kesäkuuta 1660
Albury, Surrey, Englannin kuningaskunta
Kansalaisuus Englanti Englantilainen
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Matematiikka
Tunnetut työt Kehitti mm. matemaattisia merkintöjä, laskutikun keksijöitä

William Oughtred (5. maaliskuuta 157530. kesäkuuta 1660) oli englantilainen matemaatikko. Hänet tunnetaan nykyään käytössä olevan kertomerkin (×) sekä asioiden suhteen ilmaisemiseen käytetyn kaksoispisteen (:) ensimmäisenä käyttäjänä. Hän keksi myös lyhenteet ”sin” ja ”cos” trigonometrisille funktioille sini ja kosini.

Oughtredin käyttämää merkintää suuremmalle ja pienemmälle kuin ilmaisemiseen ei sitä vastoin yleistynyt. Samaan aikaan Thomas Harriot otti käyttöön merkinnät > ja <. Hän myös käytti ensimmäisenä nimitystä ”pii” tuolla nimellä nykyään tunnetusta matemaattisesta vakiosta. Hän merkitsi sitä merkintätavalla π.δ, jossa π tarkoittaa englanninkielistä sanaa periphery ’reuna-alue’, piste oli hänen käyttämänsä jakomerkintä ja δ tarkoitti englanninkielistä sanaa diameter ’halkaisija’.[1] Oughtred tunnetaan parhaiten laskutikun esimuodosta, jonka hän esitteli vuonna 1622. Nykyisin tunnetun mallin laskutikusta esitteli ranskalainen Amedee Mannheim vuonna 1850.[2]

Clavis mathematicae, 1652

Oughtredin julkaisemia teoksia:

  1. Oughtred, William (1574–1660) The Internet Encyclopedia of Science. Viitattu 4. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  2. J. J. O'Connor ja E. F. Robertson: William Oughtred The MacTutor History of Mathematics archive. Viitattu 4.9.2007. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.