William Kemmler

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Kemmler

William Kemmler (9. toukokuuta 18606. elokuuta 1890) Buffalossa, New Yorkissa, oli ensimmäinen sähkötuolilla teloitettu henkilö.

Murha ja oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemmler murhasi aviovaimonsa kirveellä 29. maaliskuuta 1889 ja tuomittiin kuolemaan 6. elokuuta 1890, klo 7:00 Auburnin vankilassa New Yorkissa. Oikeudenkäynnin aikana hänen lakimiehensä väittivät, että sähkötuoli olisi liian julma ja epätavallinen rangaistus, mutta väite kuitenkin hylättiin Thomas Edisonin hankkeen vuoksi, jonka tarkoitus oli todistaa ihmisille, kuinka vaarallista vaihtovirta oli.

Teloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teloitusaamuna Kemmlerin nähtyä tuolin, hän sanoi: "Miehet, toivotan teille onnea. Olen varma, että saan hyvän paikan, ja olen valmis". Todistajien mukaan Kemmler ei huutanut, itkenyt tai vastustellut millään tavoin. Ensimmäinen sähköistys kesti 17 sekuntia, jolloin häneen johdettiin 1000 volttia, jonka uskottiin olevan riittävä määrä luomaan sydämenpysähdys. Tämän jälkeen Kemmlerin huomattiin vielä olevan elossa, ja häntä sähköistettiin uudestaan 2000 voltilla, joka tuhosi hänen verisuonensa. Koko teloitus kesti yhteensä noin kahdeksan minuuttia, jonka jälkeen todistajat kommentoivat tapahtumaa "kauheaksi näyksi" ja "paljon pahemmaksi kuin hirttäminen".